Да ли се мушкарци заиста плаше јаких жена:  Ово ће вас сигурно изненадити

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Dec.2023, 09:01

Да ли се мушкарци заиста плаше јаких жена:  Ово ће вас сигурно изненадити

Сигурно сте некада чули реченицу „ма он се плаши јаких жена“, било од другарице или сте је можда и ви сами изговорили. Али, да ли је то заиста тако? Фото: Pexels/Moose photos Нова студија објављена у часопису „Evolution & Human Behaviour“ показала је да мушкарцима нису атрактивне храбре жене. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Истраживачи проналазе разлоге за овакво понашање у еволуцији, односно у вишевековном обичају да се мушкарци доживљавају као снажнији и јачи пол.
Истраживачи с британског универзитета у Sautemptonu анкетирали су 159 жена и 181 мушкарца у више европских држава тако што су им показали фотографије особа оба пола како изводе храбра дела – борбу у ратној ситуацији, или помоћ особама током природних катастрофа.
– Мушкарце не привлаче одважне жене које се не либе да угрозе своју сигурност како би спасили другу особу.
И док су жене биле узбуђене приказима мушкараца у херојским ситуацијама – нарочито онима за које су чули да су одликовани за своју храброст, исто није био случај и с мушким испитаницима.
Жене војници, али и жене великог срца које су на фотографијама несебично помагале другима и исказивале велику храброст, мушкарци нису доживљавали сексуално привлачнима без обзира на физичку снагу и изглед.
Истраживачи налазе објашњење за овакве показатеље у еволуцији, где су мушкарци кроз генерације навикли бити јачи и снажнији пол.
Ова студија даје доказе претпоставци како разлике међу половима у мешовитим групним сукобима имају еволуцијско порекло, и да само мушкарци имају корист од показивања хероизма – појаснио је Just Leunisen, психолог са споменутог универзитета и коаутор студије.
Dijeta prema tipu ličnosti – Zaštitnica treba da jede proteine, za fatalnu ženu najvažniji balans

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли се мушкарци заиста плаше јаких жена:  Ово ће вас сигурно изненадити се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.