Обележен Међународни дан сеоских жена у општини Чока (ФОТО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Okt.2023, 16:47

Обележен Међународни дан сеоских жена у општини Чока (ФОТО)

Општина Чока је једна од општина која посвећује посебну пажњу Међународном дану сеоских жена, који се обележава сваке године 15. октобра. Међународни дан сеоских жена има за циљ да подигне свест јавности на положај жена у руралним срединама и на проблеме са којима се оне суочавају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у свакодневном животу.
Данас је са почетком од 11 часова, у Дому културе у Чоки свечано обележен Међународни дан сеоских жена.
Догађају су присуствовале Душанка Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, Гордана Предић из кабинета потпредседнице Владе и министарке културе и информисања и Гордана Гавриловић, представница Координационог тела за родну равноправност.
Председница општине Чока, Стана Ђембер поздравила је све присутне и указала на важност обележавања овог битног датума. Фото: Војводина уживо “Драго ми је да се овај датум обележава, али као што кажу за 8. март, сваки дан би требало да буде 8. март, па тако то исто важи и за овај значајан датум поводом ког смо се окупили.
Колико год се ми као друштво борили, постоје још увек предсрасуде што се тиче равноправности жена, а ми се за ових 7 година трудимо да то променимо. Као што ћете имати прилику да видите сва удружења из општине Чока су регистрована, а нека су већ преко UN WOMEN пројекта радиле обуке за оснаживање жена. Јако нам је драго што жене из удружења већ остварују зараду за своје производе, почевши од домаћих производа па све до рукотворина.
Битно је истаћи да се у општини Чока често организују радионице на којима присуствују психолози, како би се подигла свест о веома важним темама. За ових 7 година, колико интезивно радимо на родној равноправности и са женама, могу да се похвалим да смо успели да решимо ни мало захвалне породичне ситуације. Кад кажем ми, мислим на Дом здравља, Центар за социјални рад, Полицијску станицу, Савет за безбедност општине Чока и Удружење жена које су једне другима највећа подршка, а сви смо заједничком акцијом радили на решавању одређених проблема “, изјавила је председница општине Чока, Стана Ђембер.
Фото: Војводина уживо Државна секретарка у Министарству пољопривреде, Душанка Голубовић изразила је велико задовољство што је присуствовала обележавању Међународног дана сеоских жена у општини Чока. “Редовно обилазимо, помажемо и подржавамо ваш рад. Такође, заиста нам је задовољство да данас овај 15. октобар, као Дан жена из руралних подручја, обележимо управо овде са вама.
Видимо да су и данас ручни радови жена заиста репрезетативни, од оних што се тичу културног наслеђа, па све до гастрономије. Истакла бих да је право задовољство радити са вама и да у том смислу има још пуно потенцијала који можда нисмо искористили, али свакако у заједничкој сарадњи можемо постићи више. Заиста једна велика захвалност за све оно што се до сада радиле али свакако и велика подршка са наше стране да то наставите и у будућности. Жене на селу су чувари традиције, нашег културног наслеђа, богатства и нашег идентитета, ако га ми не сачувамо, нико други неће. Заиста представљате залог за будуће генерације, што заслужује сваку врсту подршке.
Хвала што сте данас са нама, што сте приредиле ове дивне производе и што имамо прилику да са вама обележимо са вама овај важан датум”, истакла је државна секретарка у Министарству пољопривреде, Душанка Голубовић.
Саветница Министарства културе и информисања, Гордана Предић послала је јаку поруку свим женама на селу и изразила захвалност свим присутнима. “Хвала вам на гостопримству, добродошлици, дивној песми, осмесима и топлини коју осећамо у овом простору. Овом приликом преносим поздраве подпредседнице Владе и председнице Координационог тела, министарке културе Маје Гојковић чији сам ја овде изасланик данас у функцији управо коју она има у координационом телу за родну равноправност.
Ово је заиста веома важан дан, веома важан датум за све нас јер се показало да су жене најрањивији и најосетљивији део сеоског становништва. Овако окупљене шаљете јаку поруку свим осталим женама, охрабрујете их јер само овако удружене можете бити солидарне. Бити жена на селу није лако, а овако оснажене и јаке можете много више да учините.
Желим вам срећан Међународни дан жена на селу и да га у здрављу проведемо”, изјавила је саветница Министарства културе и информисања, Гордана Предић.
Обележавању овог важног датума присуствовало је шест удружења жена и два културно-уметничка друштва са територије општине Чока.
U Vladičinom Hanu nikao krompir težine 4,3 kilograma

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Обележен Међународни дан сеоских жена у општини Чока (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.