Како су се Новосађанке некада облачиле за плажу? Мода купаћих костима кроз векове

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 17:31

Како су се Новосађанке некада облачиле за плажу? Мода купаћих костима кроз векове

Дугој традицији одласка на новосадске плаже, које су одувек привлачиле најлепше жене жељне освежења и уживања, можемо захвалити на непревазиђеној популарности ових идиличних кутака. Од вајкада су ове обале Дунава биле место где су се Новосађанке препустиле чарима лета, улазећи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << до глежњева у дунавско плаветнило како би се расхладиле. Фото: WikimediaCommons/Adományozó/Donor: Négyesi Pál. Традиција одласка на плаже датира из давнина, а први писани трагови о купачима враћају нас у 1827. годину, када су се купачи чамцима пребацивали на сремску страну јер су се плаже налазиле у том делу.
Једно од најзначајнијих купалишта које је обележило генерације Новосађана је Штранд, чије хедонистичко озрачје траје још од 1911. године.
И данас је Штранд синоним за уживање на лежаљкама уз врућ кукуруз, освежавајућу осмосмерку и ‘ладно пиво. Фото: PrtSc/visitns.rs Током времена, модни трендови на новосадским плажама доживљавали су бројне промене. Данас можете видети разнолике стилове, од модерних креација до неконвенционалних комбинација.
Неретко се може ухватити и понека дама која храбро експериментише са својим изгледом, ослобађајући се горњег дела купаћег костима како би осунчала леђа без трагова „линија“ од купаћег.
Међутим, времена су се мењала, а тако и правила одевања на плажама.
У прошлости, даме су придржавале другачијих норми, слојевитих комбинација усклађених са моралом и друштвеним нормама. Први купаћи костими који су красили новосадске плаже били су широке панталоне и дугачке хаљине.
Фото: WikimediaCommons/Becker, Seebad Ahlbeck Доласком Коко Шанел на модну сцену, стандарди лепоте постали су другачији, а Новосађанке су увек тежиле да буду елегантне и дотеране. Појавом монокинија, касније познатог као једноделни купаћи, даме би дискретно сакривале „провокативне“ делове тела, задржавајући тајанственост која је маме мушкарце.
Двадесете године прошлог века донеле су нову моду – купаћи костими са додатним појасом, доносећи нову димензију стилизовању плажне одеће. Фото: WikimediaCommons Данас, када је реч о купаћим костимима, опције су безграничне. Појединци изражавају свој стил кроз различите моделе, било да преферирају једноделне или дводелне купаће, или комбинују различите комаде у складу са својим осећајем за моду и тело.
Нешто што можемо издвојити као битну промену је да су данас купаћи костими постали све мањи и тањи, прилагођавајући се личном осећају за естетику.
Дводелни купаћи са горњим делом без бретела привлаче пажњу, наглашавајући савремени стил и женственост.
Иако више не виђамо преносиве мале сунцобране и појасеве који су некада били симболика за даме на плажи, Новосађанке и данас воде рачуна о сваком детаљу свог изгледа док бораве на купалишту. Лепршаве, дуге летње хаљине и шешири са сламнатим ободом често допуњују купаће костиме, стварајући посебан шарм и елеганцију.
Било да сте на морској или новосадској обали, препознавање Новосађанке на плажи није тешко. Њен стил и елеганција и даље су препознатљиви, чак и у овом времену које слави различитост и индивидуалност.
Кроз векове, модни изричај на новосадским плажама се мењао, али једно остаје непромењено – лепота и елеганција Новосађанки које одишу самопоуздањем и љубављу према моди.
Ekskluzivno: Novi Sad prvi put u video igrici – pogledajte kako će izgledati (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како су се Новосађанке некада облачиле за плажу? Мода купаћих костима кроз векове се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.