Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Maj.2023, 17:28

Херцог: Важно да деца буду окружена људима који су извор њихове сигурности

Психијатар Невена Чаловска Херцог рекла је данас да је у циљу превазилажења трагедије која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ важно да деца буду окружена људима који су извор њихове сигурности. Фото: Танјуг/видео Чаловска Херцог навела је за Тањуг да се сви >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << људи разликују и да различито реагују на стрес -страхом, љутњом, тугом те да не постоји јединствени психолошки образац који ће важити за све људе код превазилажења траума.
„Не постоји јединствени начин, битно је да се обезбеди присуство важних људи, нарочито је то важно када говоримо о деци, младима или људима за које знамо да су лабилнији него што је уобичајена психичка стабилност“, рекла је Чаловска Херцог.
Истакла је да је за децу која су преживела трагедију у основној школи важно да буду окружена људима који су извор њихове сигурности – учитељима, разредним старешинама и родитељима, који ће заједнички пружити подршку.
Она је навела да живот мора да се настави даље и да то није у домену избора људи, али да је важно да се пажљиво и освешћено крене у наредне дане, те да се поштује оно што је на болан и тежак начин преживљено и научено.
„Важно је нескривати информације, деца морају да буду информисана на начин на који то могу да разумеју, другачије се разговара са дететом од осам, а другачије са дететом од 13 година, али је исто веома важно обезбедити контекст у којем неће бити панике. Да се уважи оно што се догодило, прошире информације, али да биту људи који нуде подршку, који ће и сами бити спремни да кажу да су погођени, растужени и забринути због онога што се догодило“, рекла је Чаловска Херцог.
Sindikat radnika u prosveti Srbije doneo odluku o obustavi štrajka u školama

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Херцог: Важно да деца буду окружена људима који су извор њихове сигурности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.