Папа Фрања одобрио учешће жена на предстојећем синоду бискупа

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 14:59

Папа Фрања одобрио учешће жена на предстојећем синоду бискупа

Папа Фрања одлучио је да женама да право гласа на предстојећем састанку бискупа, што је промена без преседана, која одражава његова настојања да се женама да више одговорности у доношењу одлука и више гласа у животу Католичке цркве, саопштено је данас из прес службе Ватикана. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/AP Photo/Alessandra Tarantino Још од Другог ватиканског сабора, и састанака 1960-их на којима је модернизована католичка црква, папе су сазивале светске бискупе у Рим на неколико недеља да би расправљали о одређеним темама, а на крају састанака, бискупи би гласали о конкретним предлозима и излагали их папи, који би затим састављао документ узимајући у обзир њихове ставове, преноси АП.
До сада су једини који су могли да гласају били мушкарци.
Али према новим изменама, пет редовничких сестара придружиће се петорици свештеника као представници верских редова са правом гласа.
Поред тога, Фрања је одлучио да именује 70 небискупских чланова синода, који ће такође имати право гласа, и затражио је да половина њих буду жене. “То је важна промена, али није револуција“, изјавио је кардинал Жан-Клод Холерих, врховни организатор Синода.
АП наводи да је папа Фрања подржао забрану Католичке цркве да именује жене за свештенике, али је учинио више од било ког папе у последње време како би женама дао веће учешће у доношењу одлука у цркви.
Pravila koja Kejt Midlton mora da poštuje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Папа Фрања одобрио учешће жена на предстојећем синоду бискупа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.