Ситуација у Бахмуту сложена, Зеленски позвао на „нови Нирнберг“

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 12:25

Ситуација у Бахмуту сложена, Зеленски позвао на „нови Нирнберг“

КОМАНДАНТ УКРАЈИНСКИХ СНАГА за специјалне операције, Виктор Хоренко, рекао је да је ситуацију у Бахмуту сложена, након што је посетио трупе на терену, саопштила је данас Војна команда Снага за специјалне операције. Фото: Танјуг/Iryna Rybakova via AP Секретар украјинског Савета за националну >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << безбедност и одбрану Алексеј Данилов рекао је у уторак да се о ситуацији у Бахмуту разговара на сваком састанку штаба врховног команданта, који се одржава два или три пута недељно.
Украјински председник Володимир Зеленски одржао је у уторак састанак штаба на којем се разговарало о ситуацији „у најсложенијим правцима“, пренео је ТАС С.
Саветник вршиоца дужности шефа самопроглашене Доњецке Народне Републике, Јан Гагин, рекао је 18. априла за ТАС С да руске снаге контролишу готово 90 одсто територије Бахмута.
УКРАЈИНСКЕ ТРУПЕ трпе тешке губитке у бици за Бахмут, зато што генералштаб није припремио град за одбрану, тврди бивши заменик команданта украјинских снага за специјалне операције, генерал Сергеј Кривонос. „Плаћамо грозну цену за овај град. Ради се о томе да су неки официри из команде начинили грешке и нису припремили град за одговарајућу одбрану“, рекао је Кривонос, бивши заменик секретара Националног савета за безбедност и одбрану, како преноси ТАС С.
У интервјуу за Канал пет, украјински генерал каже да одбрана прилаза Бахмуту и самог града није била добро припремљена, што је резултирало тешким губицима.
Према његовом мишљењу, украјинска војска је требало да се повуче из Бахмута у фебруару.
Он тврди и да влада у Кијеву има великих проблема с обуком мобилисаних војника. УКРАЈИНСКИ ПРЕДСЕДНИК Володимир Зеленски настоји да скрене пажњу са ситуације у Бахмуту тако што изводи лажну офанзиву само за показивање у области Запорожја, рекао је данас члан главног савета руске администрације Запорошке области, Владимир Рогов.
Рогов је истакао за ТАС С да је јасно да је за Украјину кључно да поквари прославу Дана победе у Русији 9. маја и да би Кијев могао да покуша „да постигне неке успехе у области Запорожја и покрене неке акције неколико дана пре прославе“. УКРАЈИНСКИ ПРЕДСЕДНИК Володимир Зеленски изјавио је да се „нико не може осећати безбедно“, осим уколико Русија није поражена и позвао да се рат заврши, како је навео, „новим Нирнбергом“.
„Свака манифестација руског терора, сваки дан агресије је додатни аргумент да се све ово мора завршити у Трибуналу – у новом Нирнбергу против русизма, против оних који уништавају животе и људе, који користе пројектиле против музеја и навођене бомбе против цркава“, написао је Зеленски на Телеграму.
УКРАЈИНА САРАЂУЈЕ са америчким Федералним истражним бироом (ФБИ) и америчким компанијама на прикупљању доказа о руским ратним злочинима, објавио је Ројтерс, позивајуц́и се на високе званичнике. Украјинске власти прикупљају дигиталне информације са бојишта и украјинских градова, рекао је специјални агент ФБИ, Алекс Кобзањец.
„Прикупљање тих података, анализа тих података, рад на тим подацима је нешто у чему ФБИ има искуство“, рекао је Кобзањец у уторак на конференцији о сајбер безбедности у Сан Франциску.
Он је истакао да тај посао укључује испитивање података из мобилног телефона, форензичке анализе узорака ДНК, као и анализу делова тела са бојних поља.
Dron pao na područje gradskog suda u Moskvi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ситуација у Бахмуту сложена, Зеленски позвао на „нови Нирнберг“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.