Симптоми дијабетеса код жена: Како га препознате на време

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Apr.2023, 13:01

Симптоми дијабетеса код жена: Како га препознате на време

Чак и ако водите здрав живот, постоје фактори који могу довести до дијабетеса. Симптоми дијабетеса код жена откривају како да га препознате на време. Фото: Pexels/nataliya-vaitkevich Симптоми дијабетеса код жена
Дијабетес типа 1: симптоми Дијабетес типа 1 је узрокован аутоимуним процесом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у којем антитела нападају бета-ћелије панкреаса. Због тога, ваш панкреас није у стању да произведе довољно инсулина за ваше тело.
Симптоми дијабетеса код жена: Драматични губитак тежине Када се деси тај „напад“ панкреаса, симптоми се јављају прилично акутно, обично у року од неколико дана или недеља. Приметићете драматичан губитак тежине, заједно са повец́аном жеђи и мокрењем, а понекад и мучнином.
Ненамерни губитак тежине се дешава због високог шећера у крви. Ако имате дијабетес типа 1, ваш урин може чак и да мирише слатко.
Екстремни умор Још један симптом дијабетеса типа 1 је екстремни умор, а неке жене доживљавају замагљен вид, па чак и губитак вида.
Симптоми дијабетеса код жена: Нередован менструални циклус Симптоми дијабетеса код жена за тип 1 и тип 2 обично су исти код мушкараца. Међутим, жене имају један витални знак који мушкарци немају, а то је добар показатељ укупног здравља вашег тела: менструални циклус. Неке жене имају редовне менструације чак и када су болесне, али за многе жене, нередовне менструације су знак да нешто није у реду.
Када посетити доктора? Ако осетите изненадни почетак ових симптома — посебно ненамерног губитка тежине и повећане жеђи и мокрења (устајање неколико пута ноћу) — требало би да урадите тест шећера у крв. Ваш лекар може да уради једноставан тест крви или тест урина за мерење шећера у крви.
Када симптоми дијабетеса код жена могу значити нешто друго? Међутим, понекад симптоми попут благо појачане жеђи и мокрења могу бити узроковани нечим другим, као што су лекови за крвни притисак или други диуретици. Постоји још један поремећај који се зове дијабетес инсипидус, који у ствари уопште није дијабетес, већ хормонски поремећај.
Узрокован је недостатком АDH хормона који помаже у регулацији рада ваших бубрега, што такође може довести до повећане жеђи и мокрења, као и умора од дехидратације.
Симптоми дијабетеса типа 2 код жена Дијабетес типа 2 је у порасту за све, чак и за децу и младе жене. Овај тип сада чини 90-95% свих дијагностикованих случајева дијабетеса.
Без симптома Симптоми дијабетеса типа 2 су мало сложенији од дијабетеса типа 1. До тренутка када је некоме дијагностикован тип 2, вероватно су га имали већ дуже време – годинама.
За разлику од дијабетеса типа 1, неко са типом 2 може да произведе довољно инсулина, али има инсулинску резистенцију. То значи да њихово тело не реагује на инсулин онако како треба, због прекомерне тежине, гојазности или узимања одређених лекова.
Генетика игра ове велику улогу, па су људи са породичном историјом дијабетеса типа 2 имају већи ризик. Иако је тип 2 у великој мери повезан са гојазношћу, не морате нужно да имате вишак килограма да бисте га развили.
Симптоми дијабетеса код жена: Полицистични јајници Жене такође имају један фактор ризика више од мушкараца: синдром полицистичних јајника или PCOS. Студије показују да PCOSповећава вероватноћу да ћете развити дијабетес типа 2 чак четири пута. Још један фактор који вас ставља у већи ризик је историја гестационог дијабетеса.
Већину времена, дијабетес типа 2 се дијагностикује случајно кроз рутински здравствени преглед или годишњи преглед.
Гестациони дијабетес: симптоми Око 10% трудница погођено је гестацијским дијабетесом. Иако утиче на тело слично као код дијабетеса типа 2, гестацијски дијабетес је често асимптоматски. Зато ће гинеколози обично радити рутинске тестове толеранције на глукозу како би вас тестирали на гестацијски дијабетес.
Симптоми дијабетеса код жена: Беба већа од нормалне Хормонске промене током трудноће могу повећати отпорност на инсулин, што доводи до гестационог дијабетеса. Беба која је већа од просечне често може бити знак гестационог дијабетеса.
Док гестацијски дијабетес обично није штетан за бебу, лекари кажу да око 50% мајки које имају гестацијски дијабетес развијају дијабетес типа 2 касније.
Прекомерно повећање телесне тежине Према тврдњама лекара, добијање велике тежине током трудноће може бити још један знак упозорења. Требало би да будете у контакту са својим лекаром током целе трудноће како бисте били сигурни да је повећање телесне тежине у здравом опсегу.
Симптоми дијабетеса код жена: Повишена глукоза у крви Лекари ће вам измерити ниво глукозе у крви како би утврдили да ли је повишен. Они то обично раде путем теста гликозираног хемоглобина. Он мери проценат шећера у крви везаног за хемоглобин, протеин који преноси кисеоник у вашим црвеним крвним зрнцима.
Прекомерна тежина или гојазност и конзумирање пуно рафинисане, висококалоричне или хране са високим садржајем шећера мгу бити фактор у развоју предијабетеса. Ипак, постоје ствари које су ван ваше контроле, попут генетике.
Namirnice koje mogu da naruše imunitet

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Симптоми дијабетеса код жена: Како га препознате на време се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.