Конститутивна седница одложена за недељу, када истиче и рок

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Mar.2024, 12:25

Конститутивна седница одложена за недељу, када истиче и рок

Конститутивна седница Скупштине Београда, која је првобитно требало да се одржи 19. фебруара, данас је поново одложена и то за 3. март. Фото: Танјуг/Владимир Спорчић На дневном реду седнице је потврђивање мандата одборника, избор председника и заменика председника Скупштине града >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Београда и постављање секретара.
На конститутивну седницу Скупштине града Београда данас нису дошли одборници Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, па је председавајући Тома Фила констатовао да нема кворума и да се седница одлаже. На седницу је дошао носилац листе „Ми глас из народа“ за републичке изборе Бранимир Несторовић који је рекао да су дошли да би испоштовали оно што је њихова обавеза, и да ће ако буде гласања изаћи из сале.
Филу су док је говорио одборници опозиције заклонили траспарентима на којима је писало, између осталог, „Београд вас не жели”. Законски рок за конституисање Скупштине града од 30 дана истиче 3. марта.
Да би она била конституисана потребно је да се верификују мандати одборника, изаберу председник и секретар Скупштине града.
Председник скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.
Према Закону о локалној самоуправи, уколико се не конституише скупштина у року од два месеца од објављивања резултата избора (3. јануара 2024. године) именује се привремени орган и расписују избори.
То значи да уколико се до 3. марта не изабере председник Скупштине града и секретар, Влада именује привремени орган, председник Народне скупштине РС је дужан да распише нове изборе у року од месец дана. Ти избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора.
То значи да би нови избори за одборнике Скупштине града Београда, уколико се не направи већина за избор председника Скупштине града и секретара, могли да се распишу већ 3. марта и одрже 17. априла, а потенцијално би могли да се распишу најкасније 2. априла и одрже најкасније 2. јуна.
Уколико у недељу буду изабрани председник Скупштине града и секретар, постоји постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда. Уколико се то не деси, Скупштина се распушта, а председник Скупштине Србије у року од два месеца треба да распише изборе, а од дана расписвања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.
На изборима за одборнике одржаним 17. децембра, листа „Александар Вучић – Београд не сме да стане“ добила је 49 мандата, листа „Србија против насиља – Добрица Веселиновић – проф. др Владимир Обрадовић“ 43, а изборна листа „Др Милош Јовановић – Нада за Београд“ седам мандата.
Изборна листа „Ми – Глас из народа, Александар Јерковић” има шест одборничких места, док је листа „Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила – градоначелник Београда“ добила пет мандата.
Izmene u saobraćaju na deonicama pojedinih puteva zbog radova

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Конститутивна седница одложена за недељу, када истиче и рок се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.