Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 10:02

Како је и зашто газирана минерална вода неправедно оптужена: Највећа заблуда је да закисељава организам

Газирана минерална вода је један од оних напитака о којима круже разне приче. Док се поједини заклињу како она има невероватно добро дејство на пробаву, решава проблем са мучнином, мамурлуком и слично, други је избегавају, верујући да газираност штети њиховом телу. Фото: Unsplash/Jamie >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << street Сви они који су до сада били у дилеми да ли је газирана минерална вода здрава и има ли ризика од њеног конзумирања, могу да одахну. Газирана вода није штетна по здравље! Уз чињеницу да наше тело лакше апсорбује минерале из воде него из хране, минералне воде имају и бројна лековита својста зависно од састава и количине минерала коју садрже.
Највећа заблуда је да газирана вода ,,закисељава” организам РН желуца је 1.5-3.5, за варење је, дакле, неопходна кисела средина. Пијење негазиране воде са рН 7 смањује киселост у желуцу, а пијење газиране са рН 3.5 одржава киселу средину, која је неопходна за добро варење. Зато је најбоље за варење и метаболизам после јела попити чашу или две газиране воде.
Да ли изазива каријес? Друга неистина у коју се верује је да газирана вода оштећује зубну глеђ и изазива каријес.
Каријес изазивају бактерије, а 99 % бактерија убија кисела средина. Храна за бактерије су шећери у угљени хидрати. Газирана вода са рН 3.5 је средина која убија бактерије и корисна је за испирање уста и десни.
Уместо скупих препарата за испирање уста који су рН 3-3.5, здравије је попити чашу газиране воде и њоме испирати уста! Уз то, унећете храњиве минерале и извршити хидратацију организма!
Најважније истине и чињенице о газираној води: – Хормон глади грелин и хормон ситости лептин делују на рецепторе у грлу и стомаку стварајући осећај мањег или већег апетита. Газирана вода делује на повећање лептина и повећава осећај ситости. Зато чаша или две газиране воде уз оброк смањује апетит и корисна је за све врсте дијета.
– Газирана вода стимулише исте нервне рецепторе као сенф, стварајући пријатан осећај заливања у устима који активира наше рефлексе гутања. Зато чаша или две газиране воде може да ублажи последице упале грла.
Лекари са Клинике ,,Маyо” кажу да је газирана вода једнако здрава као и обична вода, а да је једино важно да се дневно попије довољна количина воде, како би се задовољиле потребе за хидратацијом.
Ovo voće ne treba jesti posle obroka

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како је и зашто газирана минерална вода неправедно оптужена: Највећа заблуда је да закисељава организам се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.