Zabeležen misteriozni blesak pred zemljotres: Kamere snimile nebo iznad Maroka pre nesreće VIDEO

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 19:49

Zabeležen misteriozni blesak pred zemljotres: Kamere snimile nebo iznad Maroka pre nesreće VIDEO

Sigurnosne kamere postavljene na kuću u jugozapadnom marokanskom gradu Agadiru snimile su blesak plave boje na nebu tri minuta pre nego što je razorni zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihtera u petak pogodio sela u planinama 72 kilometra južno od glavnog grada zemlje Marakeša.

Zemljotres u Maroku do sada je odneo više od 2.800 života, a povređeno je 2.500 ljudi.

Slični bleskovi viđeni su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na nebu iznad Turske kada je tu zemlju i Siriju pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihtera početkom februara ove godine, usmrtivši nešto manje od 60.000 ljudi.

Postoje teorije da su bleskovi svojevrsna reakcija na tektonski pritisak, seizmičku aktivnost ili vulkanske erupcije.

Ne pojavljuju se uvek, a najčešće se javljaju u blizini epicentra zemljotresa i u trenutku kada se zemljotres dogodi. Najčešće se mogu videti tamo gde je tektonski pritisak najveći.

Blesak je prvi put zabeležen 1965. godine u Japanu, a primećeni su i 2008, 2009. i 2017. tokom zemljotresa u Kini, Italiji i Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.