ZVER-JE-BUDNA-Pogledajte-zemljotres-aktivirao-vulkan-na-Islandu

Izvor: medio.rs, 07.Sep.2014, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVER-JE-BUDNA-Pogledajte-zemljotres-aktivirao-vulkan-na-Islandu

REJKJAVIK - Region oko vulkana Bardarbunga na Islandu, koji je već mesecima aktivan i podložan stalnim zemljotresima, jutros je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihtera, vidljiva je lava ali ne i pepeo koji bi mogao da ugrozi avio-saobraćaj.

Jutrošnji zemljotres je jedan od najsnažnijih u ovoj oblasti od 16. avgusta kada je počelo značajnije podrhtavanje tla prouzrokovano hiljadama malih zemljotrosa dnevno, prenosi Rojters.

"Noćas >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << se dogodio još jedan zemljotres jačine 4,6 stepeni Rihtera, izjavili su geolozi iz meteorološke službe Islanda. Oni navode da "seizmičke aktivnosti u unutrašnjostiBardarbunga vulkana još traju, ali trenutno nisu veće jačine".

Lava je prekrila površine koje nisu pod ledom, navodi se u izveštaju i napominje da za sada nema eksplozija koje bi uzrokovale erupciju pepela, a što bi dovelo do zaustavljanja avio-saobraćaja.

Island uvodi preventivne mere zabrane letove, jer je erupcija vulkana Ejafjalajokul 2010. godine izazvala haos u medunarodnom avionskom putnickom saobracaju, kada je više od 100.000 letova bilo otkazano.



Pratite najnovije vesti putem naše Facebook stranice, Twitter-a ili preko Android aplikcije na vašim telefonima.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.