ZEMLJOTRES OD 6,8 STEPENI RIHTERA POTRESAO PERU

Izvor: Kurir, 24.Avg.2011, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZEMLJOTRES OD 6,8 STEPENI RIHTERA POTRESAO PERU

LIMA - Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale protresao je Peru, saopštio je Američki geološki institut

LIMA - Zemljotres jačine 6,8 stepeni Rihterove skale protresao je Peru, saopštio je Američki geološki institut.

Zemljotres se osetio i u glavnom gradu Limi, a epicentar je bio 82 kilometra severno od Pukalpe u peruanskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << delu šuma Amazonije blizu granice sa Brazilom, prenela je agencija Rojters.

Prema prvim informacijama, u snažnom zemljotresu nije bilo povređenih niti veće materijalne štete, javili su lokalni mediji.

Peruanski seizmolozi su saopštili da je zemljotres bio jačine 7,0 stepeni Rihterove skale, dok je Američka geološka opservatorija saopštila da je zemljotres bio 6,8 stepeni po Rihteru sa epicentrom na 82 kilometara od Pukalpa.

Taj grad, usamljen među planinama peruanskog dela Amazonije, udaljen je 480 kilometara od prestonice Lime.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 145 kilometara, prenela je agencija AFP, a britanska agencija Rojters navodi tvrdnje seizmologa da tolika dubina znači da su ozbiljna oštećenja malo verovatna.

Lokalni mediji izveštavaju da je zemljoters registrovan u 12.46 sati po lokalnom vremenu i da, do sada, nije bilo prijava o povređenima niti o ozbiljnom oštećenju građevina. Komunkacija sa tim slabo naseljenim delom Perua otežana je jer su telefonske linije u prekidu.

"Nije bilo izveštaja o srušenim kućama, potvrdio je direktor operacija peruanskog Nacionalnog instituta civilne odbrane Giljermo Alvizuri za lokalni radio, ali i dodao da je "bilo problema sa telefonskim linijama".

Jedan od stanovnika Kruzeiro do Sula, brazilskog grada najbližeg epicentru zemljotresa, Nelson Liljano, koji je u momentu potresa bio u supermarketu, rekao je da su neki artikli padali sa polica.

"Bilo je to osećaj kao da ste na brodu, među sprudovima", rekao je on.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.