VAŽNO ZA SVE GRAĐANE Na mobilni telefon će vam uskoro stizati bitna poruka  sa BROJA 112!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 10:39

VAŽNO ZA SVE GRAĐANE Na mobilni telefon će vam uskoro stizati bitna poruka sa BROJA 112!

Upozorenje na vremenske nepogode uskoro će stizati i na telefone građana.

Dobijaće se upozorenja i uputstva šta je potrebno uraditi u konkretnim slučajevima. U Skupštini Srbije u proceduri je nova strategija smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama, koja bi trebalo da uskladi sistem sa evropskim sistemom.

Upozorenja o olujama, visokim , niskim temperaturama, padavinama, zemljotresima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << požarima stizaće sa broja 112. U sastavljaju upozorenja učestvovaće vatrogasci, hitna pomoć, policija i druge nadležne službe.

- Uz samu informaciju o meteorološkoj opasnosti potrebno je da u poruci bude i informacija o savetima kako se ponašati i prilagoditi svoje ponašanje u datoj vremenskoj situaciji - rekao je Goran Mihajlović iz RHMZ.

Koliko ranije će stići poruka sa upozorenjem zavisi od meterološke opasnosti.

- Visoke i niske temperature i velike kolicine padavina mogu se izdati upozorenja dan do dva unapred. Kada je reč o olujno grmljavisnkim nepogodama izdaje se dan ranije upozorenja da se očekuju ove pojave međutim sat do dva unapred, zbog same fizike procesa tih oluja, moguće je dati preciznu lokaciju kad će zahvatiti određeno područje i u kom periodu - dodao je Mihajlović.

Građani kažu da će uvođenje ovakvog broja biti od velike koristi.

- Kad dođe ovakvo nevreme mislim da bi to bilo korisno. I ja sam za to - rekao je jedan stariji gospodin.

- Iskreno ne bi bilo loše da mogu ljudi da se sklone i zaštite svoja kola i sve to - kazala je gospođa.

U Srbiji se na broj 112 za sada javlja policija. Pre nego što sistem zaživi biće potrebna edukacija građana jer cilj poruka nije stvaranje panike već pružanje informacija kako bi se izbegle tragične posledice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Upozorenje na vremenske nepogode: Građanima Srbije stizaće poruka sa broja 112

Izvor: 24sedam.rs, 01.Avg.2023

U Skupštini Srbije u proceduri je nova strategija smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama

Nastavak na 24sedam.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.