Izvor: RTS, 24.Jun.2022, 17:03

UNHCR: Tone humanitarne pomoći poslate u Avganistan posle zemljotresa

Agencije Ujedinjenih nacija hitno su poslale tone humanitarne pomoći u Avganistan, gde s dogodio zemljotres u kojem je poginulo 1.036 ljudi, a strahuje se da je broj nastradalih i veći, saopštila je portparolka UN Šabija Mantu na konferenciji za medije u Ženevi.
Agencija UN za izbeglice (UNHCR) poslala je 600 šatora i 1.200 solarnih lampi, kao i kućne potrepštine za oko 4.200 preživelih, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navela je Šabija Mantu, navodi Rojters.

UNHCR je rasporedio osoblje koje će organizovati skloništa za ljude koji su ostali bez krova nad glavom i uspostaviti uslove za prevoz pomoći iz Kabula, rekla je, dodajući da postoji i ozbiljan rizik od bolesti koje se prenose vodom, prenosi Rojters.
Mohamed Ajoja, predstavnik Unicefa u Avganistanu, istakao je da je u zemljotresu uništeno ili oštećeno nekoliko hiljada domova.
"Deca i adolescenti su izuzetno ranjivi i izloženi su riziku da budu razdvojeni od porodice i da dožive emocionalni i psihički stres, zlostavljanje, eksploataciju i druge oblike nasilja", naveo je Ajoja, prenosi Rojters.
Zemljotres jačine 6,1 po Rihterovoj skali pogodio je Avganistan rano ujutru na oko 160 kilometara jugoistočno od Kabula, u planinama prošaranim malim naseljima u blizini granice s Pakistanom.
Loše komunikacije i nedostatak odgovarajućih puteva ometaju pružanje pomoći u zemlji koja se već bori sa humanitarnom krizom koja se pogoršala otkako su talibani preuzeli vlast avgusta prošle godine, navodi britanska agencija i dodaje da su vlasti prekinule potragu za preživelima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.