UN: Broj dece poginule u zemljotresu u Avganistanu dostigao 155

Izvor: VOA, 27.Jun.2022, 10:13

UN: Broj dece poginule u zemljotresu u Avganistanu dostigao 155

Broj poginule dece u prošlonedeljnom razornom zemljotresu na jugoistoku Avganistana porastao je na najmanje 155, saopštile su Ujedinjene nacije nakon najsmrtonosnijeg zemljotresa koji je pogodio siromašnu zemlju u poslednje dve decenije. Organizacija UN za humanitarnu koordinaciju, OCHA, saopštila je u nedelju da je još 250 dece povređeno u podrhtavanjutla jačine 6 stepeni Rihterove skale koja je pogodila planinska sela u provincijama Paktika i Khost u blizini granice zemlje sa Pakistanom, sravnivši domove i izazvavši klizišta. Veći deo stradale dece umro je u teško pogođenom okrugu Gajan u Paktiki, koji je i dalje poprište života u ruševinama, nekoliko dana nakon zemljotresa. Talibanski vladari u Avganistanu su ukupan broj poginulih u zemljotresu procijenili na 1.150, uz stotine povređenih, dok su UN ponudile nešto nižu procenu od 770, iako je svetsko telo upozorilo da bi taj broj mogao i dalje da raste. Procenjuje se da je zbog zemljotresa oko 65 dece ostalo siročad ili bez pratnje, dodala je humanitarna kancelarija UN. Katastrofa — poslednja koja je potresla Avganistan posle decenija rata, gladi, siromaštva i ekonomskog kraha — postala je test sposobnosti Talibana da vladaju i spremnosti međunarodne zajednice da pomogne. Kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu dok su Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO povlačili svoje snage prošlog avgusta, strana pomoć je prestala praktično preko noći. Svetske vlade su nagomilale sankcije, zaustavile bankovne transfere i zamrznule još milijarde u avganistanskim deviznim rezervama, odbijajući da priznaju talibansku vladu i zahtevajući da dozvole inkluzivniju vladavinu i poštuju ljudska prava. Bivši pobunjenici su se oduprli pritisku, nametnuvši ograničenja sloboda žena i devojaka koje se prisećaju vremena kada su talibani prvi put bili na vlasti kasnih 1990-ih, što je izazvalo reakciju Zapada. Svesni svojih ograničenja, talibani su apelovali na stranu pomoć. Ujedinjene nacije i niz preopterećenih agencija za pomoć u zemlji koje su pokušale spreče da Avganistan padne preko ivice gladi krenule su u akciju. Uprkos ograničenjima u pogledu finansiranja i pristupa, konvoji pomoći su dospeli u udaljene oblasti. Agencija UN za decu saopštila je u ponedeljak da radi na ponovnom spajanju dece koja su bila odvojena od svojih porodica u haosu zemljotresa. Takođe je uspostavio klinike za pružanje mentalnog zdravlja i psihološku podršku deci u Gajanu traumatizovanoj katastrofom.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

UN: U zemljotresu u Avganistanu stradalo 155 dece

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jun.2022

Najmanje 155 dece je poginulo u razornom zemljotresu prošle sedmice na jugoistoku Avganistana, saopštile su Ujedinjene nacije (UN).

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.