U zemljotresu u Gvatemali najmanje 39 mrtvih

Izvor: Press, 08.Nov.2012, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U zemljotresu u Gvatemali najmanje 39 mrtvih

Najmanje 39 osoba je poginulo, a 100 nestalo u snažnom zemljotresu u Gvatemali jačine 7,5 stepeni Rihtera, saopštio je predsednik te zemlje Oto Peres Molina

Zemljotres je registrovan danas u Tihom okeanu kod obala Gvatemale, javile su agencije.

Najviše poginulih ima u severozapadnoj državi San Markos u blizini granice sa Meksikom, a tu je pričinjena i najveća materijalna šteta, prenosi AP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press <<
Zemljotres se dogodio 24 kilometara južno od Ćamperika, u Gvatemali, na dubini od 42 kilometra, saopštio je Američki geološki zavod, koji je izvorno procenio jačinu potresa na 7,5 stepeni Rihtera.

Zvaničnici Gvatemale su saopštili da su usled odrona blokirani putevi u nekim oblastima, kao i da je 40 kuća pretrpelo velika oštećenja.

Usled siline potresa zatresle su se zgrade u Gvatemala Sitiju, San Salvadoru, kao i u 1.232 kilometara udaljenom Meksiko Sitiju, gde su neke kancelarije bile privremeno evakuisane.

Pacifički centar za upozoravanje na opasnost od cunamija je saopštio da je veoma mali cunami registrovan na obali Gvatemale i dodao da je moguća manja šteta u radijusu od oko 100 kilometara.

Ovo je najjači zemljotres koji je pogodio Gvatemalu od 1976. godine, kada je u potresu jačine 7,5 stepeni po Rihteru poginulo blizu 20.000 ljudi.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.