Srbija u opasnosti od šest stepeni Rihtera!

Izvor: Press, 11.Avg.2017, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u opasnosti od šest stepeni Rihtera!

Seizmolozi tvrde da su zemljotresi koji nas drmaju uobičajeni, ali da je Srbija u opasnosti od jačeg potresa.
Foto: Pixabay
Trese se Balkan u poslednja tri dana! Za 72 sata desila su se čak osam zemljotresa u Hrvatskoj, oko Rijeke, i jedan 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepeni Rihterove skale. Da li nas očekuje baš gadno “drmanje” to ne mogu da predvide srpski, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ni hrvatski seizmolozi, koji kažu da ne postoje pravila kada će se i gde desiti potresi tla. A da je baš neprijatno i kod nas i suseda pokazuju podaci da se “srpski zemljotres” osetio od Vršca preko Pančeva, pa do beogradskog naselja Karaburma, dok je u Hrvatskoj situacija bila malo dramatičnija.
Kako svedoči Domagoj Margetić iz Zagreba, koji je sada na odmoru u Novom Vinodolskom, na području između Rijeke i Senja, u njegovoj blizini, osetilo se čak osam zemljotresa za tri dana.
- Ovo je potpuno neuobičajeno, iako smo trusno područje. Unazad 40 godina niko ne pamti toliko zemljotresa u tri dana. Ako se računaju i manji bilo ih je osam. Najjači je bio pre tri dana, oko 22.40, jačine 3.9 Merkalija. Baš se treslo! Svi smo izašli u dvorišta čekali. Nismo znali da li da se vraćamo u kuće. Zidovi na mojoj kući su debeli, od kamena, a imao sam utisak da smo na talasima. Ljudi su tu noć, za svaki slučaj, sklanjali automobile od kuća - opisuje Domagoj situaciju.
- Pripravnost nije na odmet. Posle serije potresa u Hrvatskoj, u Srbiji se preksinoć dogodio samo jedan zemljotres, ne dva kako su mediji preneli, koji se osetio u 23,17 časova, po lokalnom vremenu. U drugoj koloni na našem sajtu pisalo je za isti taj zemljotres po griničkom vremenu, pa su verovatno zaključili da se radi o dva potresa. Radi se o potresu 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepena Rihterove skale. On nije mogao da izazove veću materijalnu štetu, a osetio se u Vršcu, Pančevu, čak i u beogradskom naselju Karaburma, odakle nam se javio jedan čovek. Nismo locirali sve zemljotrese u Hrvatskoj, samo četiri, što stoji i na našem sajtu. Registrujemo samo one jače. Juče smo zabeležili zemljotrese u Jadranskom moru, blizu Neuma - objašnjava Dragičević.
U Srbiji 1.500 zemljotresa godišnje!
Branko Dragičević ranije je objasnio da se u Srbiji registruje oko 1.500 zemljotresa godišnje i još 2.500 iz bližeg okruženja, ali mnoge od njih čovek ne može da oseti, već ih vide samo instrumenti. - Seizmička opasnost po Srbiju je prisutna i konstantna. U poslednjih stotinak godina dogodilo se oko 40 zemljotresa jačine veće od pet stepeni Rihtera, a pretpostavlja se da će najveći zemljotresi u budućnosti kod nas biti do šest stepeni - naveo je on.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Srbiji preti i do šest stepeni po Rihteru

Izvor: Radio 021, 11.Avg.2017

Seizmolozi tvrde da su zemljotresi koji nas drmaju uobičajeni, ali da je Srbija u opasnosti od jačeg potresa...Za 72 sata, desila su se čak osam zemljotresa u Hrvatskoj, oko Rijeke, i jedan 15 kilometara južno od Alibunara, u Banatu, jačine 3,8 stepeni Rihterove skale. Da li nas očekuje još jakih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.