Snažan zemljotres u Italiji, srušile se zgrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snažan zemljotres u Italiji, srušile se zgrade

Centralni deo Italije jutros je zatresao zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, saopštio je američki Geološki zavod, a prema prvim podacima se u potresu srušilo više zgrada.

Italijanska Služba za civilnu zaštitu je saopštila da su na više lokacija u centralnoj Italiji u zemljotresu srušene zgrade, ali još nema podataka da li ima stradalih.

Američki Zavod je prvo objavio da je jačina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iznosila 7,1 stepen po Rihteru, ali je tu informaciju kasnije revidirala na 6,6 stepeni, preneo je Rojters.

U saopštenju Zavoda se navodi da je epicentar zemljotresa bio 68 kilometara istočno od grada Peruđe, na dubini od 1,5 kilometara.

Televizija RAI je objavila da je potres bio tako jak da je razbudio stanovnike Rima, koji su prijavili da su osetili kako se tresu zidovi.

Zemljotres se osetio i na severu i jugu Italije, kao i u susednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Nešto blaži zemljotres, od 6,4 stepeni po Rihteru, potresao je isto područje kod Peruđe i u sredu, a osetio se čak i u Rimu.

Pre dva meseca je zemljotres na istom području sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi.

Italijanski seizmolog: Mogući i novi zemljotresi

Zemljotresi koji su uzdrmali centralnu Italiju mogli bi i da se nastave s katastrofalnim "domino efektom" u kojem jedan snažan zemljotres vodi ka drugom duž raseda središnjih Apenina, upozorio je danas italijanski seizmolog Đanluka Valensize, prenosi Rojters.

Valensize, seizmolog u italijanskom Nacionalnom institutu za geofiziku i vulkanologiju, rekao je britanskoj agenciji da postoji "geodinamička veza" između pogubnog zemljotresa koji se dogodio u avgustu i svih onih koji su usledili.

"Ovaj proces se može nastaviti unedogled, pri čemu jedan veliki zemljotres slabi sestrinski rased u domino procesu koji može da obuhvati stotine kilometara, u načelu", objašnjava Valensize.

On je uveren da će posle današnjeg zemljotresa biti naknadnih potresa "najmanje par nedelja", ali napominje da se ne može reći da li će biti još velikih zemljotresa.

Apeninske planine, koje se pružaju od regiona Ligurija na severozapadu do južnog ostrva Sicilija, pune su raseda u zemljinoj kori, od kojih je svaki u proseku dugačak 10 do 20 kilometara, navodi britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemljores u Italiji: Za sada bez žrtava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 30.Okt.2016

Zasad nije zabeležena nijedna žrtva snažnog zemljotresa koji se u nedelju u 7,40 časova dogodio u centralnoj Italiji, ali je nekoliko ljudi povređeno, od kojih jedna osoba teže, izjavio je šef italijanske Službe civilne zaštite Fabricio Kurčo. "Nije prijavljen nijedan smrtni slučaj, ali je...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Novi potres u Italiji, osjetio se i u BiH (Video)

Izvor: BanjalukaLive.com, 30.Okt.2016

Centralni dio Italije zatresao je zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, saopštio je američki Geološki zavod, a prema prvim podacima se u potresu srušilo više zgrada. Italijanska Služba za civilnu zaštitu je saopštila da su na više lokacija u centralnoj Italiji u zemljotresu srušene...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.