Smanjio se Mont Everest!

Izvor: Mondo, 03.Maj.2015, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjio se Mont Everest!

Razorni zemljotres u Nepalu ne samo da je uništio zemlju i ubio više od sedam hiljada ljudi, već je i izazvao smanjenje najvišeg vrha na svetu, pokazuju satelitski podaci.

Foto: Getty Images/ Paula Bronstein

Prema evropskom Sentinel 1A radarskom satelitu, koji je prošao iznad pogođenog područja u sredu, dan posle zemljotresa magnitude 7,8 stepeni Rihterove skale, najviša planeta na svetu sad >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je 2,8 centimetara niža nego pre potresa, javlja LiveScience.

Smanjenje se objašnjava slaganjem reljefa u Zemljinoj kori, saopštio je UNAVCO, neprofitni geoistraživački konzorcijum.

U isto vreme, region od 120 kilometara dužine i 50 kilometera širine u blizini prestonice Nepala, Katmandua, podigao se za jedan metar, što delimično objašnjava veliku štetu koju je pretpreo grad.

Satelitske podatke će analizirati grupa naučnika narednih nedelja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.