Šest stvari koje bi trebalo da znate o zemljotresima

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šest stvari koje bi trebalo da znate o zemljotresima

Zemljotres jačine 6,4 jedinice Rihterove skale pogodio je jutros Albaniju. Poginulo je najmanje sedam osoba, a povređeno je oko tri stotine. To je jedan od najjačih potresa na Balkanu. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o zemljotresima.
Šta je zemljotres
Zemljotres je iznenadno i snažno kratkotrajno podrhtavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojedinih delova Zemljine kore koje nastaje usled pomeranja litosfernih ploča duž rasednih linija.

Šta su epicentar i hipocentar 
Epicentar je mesto na površini Zemlje na kome se potres najjače oseća. Hipocentar je žarište zemljotresa, tj. mesto od koga počinju da se prostiru seizmički talasi.
Kako se meri jačina zemljotresa 
Jačina zemljotresa, magnituda, izražava se u jedinicama Rihterove skale. Obično se izražava u rasponu od jedan do devet jedinica.
Gde su zemljotresi najčešći 
Najveći broj zemljotresa beleži se uz granice tektonskih ploča. Više od polovine zemljotresa dogodi se u vatrenom pojasu Pacifika, druga zona po broju potresa je mediteransko-alpsko-himalajsko područje. Zemlje u kojima se događa najviše potresa su Čile, Japan, Indonezija. 
Koje su posledice zemljotresa
Zemljotresi mogu izazvati klizišta na padinama, lavine na planinama, požare usled kidanja električnih vodova, cunami kada je epicentar zemljotresa na dnu mora, propadanje puteva i mostova zbog toga što tlo gubi nosivost.
Koji je najdestruktivniji potres na teritoriji Srbije 
Najdestruktivniji potres na području Srbije dogodio se 3. novembra 2010. godine. Poginule su dve osobe, a oko 180 je povređeno. Procenjena materijalna šteta je oko dve i po milijarde dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.