STRAŠAN ZEMLJOTRES U EGEJU: 26 mrtvih, preko 800 povređenih (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 09:54

STRAŠAN ZEMLJOTRES U EGEJU: 26 mrtvih, preko 800 povređenih (FOTO/VIDEO)

Nakon prvog, najjačeg potresa od sedam stepeni, usledilo je stotinak manjih

U snažnom zemljotresu koji je juče pogodio egejsku obalu Turske i istnočno grčko ostrvo Samos, poginulo je najmanje 26 ljudi, a povređeno je više od 800.

Ekipe za spasavanje probijaju se kroz betonske blokove srušenih zgrada u potrazi za preživelima u Izmiru, trećem gradu po veličini u Turskoj, koji je najviše pogođen zemljotresom, izveštava agencija AP.

, od kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je najmanje 16 bilo jače od četiri stepena, a to područje je zapljusnuo i "mali cunami".

Najmanje 24 osobe su poginule u Izmiru, uključujući i jednu stariju ženu koja se utopila, saopštila je turska služba za vanredne situacije (AFAD).

Na Samosu je dvoje tinejdžera poginulo kada se na njih obrušio zid, a povređeno je dvadesetak ljudi. Dvoje povređenih, od kojih jedan četnaestogodišnji dečak, prebačeno je u Atinu, a sedmoro hospitalizovano na ostrvu, saopštile su lokalne vlasti.

Mali cunami koji je pogodio tursku obalu takođe je izazvao poplavu na ulicama Samosa u glavnoj luci u gradu Vatiju. Vlasti su upozorile građane da se sklone od obale i zgrada koje bi mogle da se sruše.

Više od 3.000 spasilaca poslato je u Izmir, a turski Crveni polumesec organizovao je kuhinje koje će ljudima obezbediti hranu

Epicentar zemljotresa, koji je prema Institutu Kandili bio jačine 6,9 stepeni, bio je u Egejskom moru severno od Samosa, pogodio je Tursku i Grčku u 14.51. AFAD je izmerio jačinu zemljotresa od 6,6 stepeni.

Podrhtavanje tla osetili su građani istočnih grčkih ostrva, sve do Atine i Bugarske. U Turskoj, tresla se regija od Egejskog do Mramornog mora, a gradonačelnik Istanbula je saopštio da, iako su osetili zemljotres, nije bilo materijalne štete u gradu.

U znak solidarnosti, koja je bila retka poslednjih meseci zbog napetih bilateralnih odnosa, zvaničnici dve zemlje razmenili su poruke podrške, a predsednici Grčke i Turske su razgovarali telefonom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.