ŠOK REZULTATI IZBORA: Evo koliko je glasova dobio Erdogan u zemljotresom razorenim regionima

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2023, 12:01

ŠOK REZULTATI IZBORA: Evo koliko je glasova dobio Erdogan u zemljotresom razorenim regionima

Erdogan je kritikovan zbog spore reakcije na zemljotrese, loše gradnje ali i smeštaj stradalih nakon zemljotresa

U Turskoj su u nedelju održani predsednički i parlamentarni izbori, a izvesno je da će u drugi krug Redžep Tajip Edrogan i Kemal Kiličdaroglu. Brojke pokazuju da je Erdogan ostvario prilično dobre rezultate u regionima najteže pogođenim razornim zemljotresom.

Na osnovu 99,38 odsto prebrojanih glasova aktuelni predsednik Redžep Taip Erdogan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osvojio je 49,42 odsto glasova, dok je njegov glavni rival Kemal Kiličdaroglu osvojio 44,95 odsto. Pobednik izbora biće poznat u drugom krugu 28. maja.

Dva zemljotresa koja su 6. februara razorila jug Turske, u kojima je poginulo više od 50.000 ljudi, bila su jedno od velikih pitanja u izbornoj kampanji.

.

Turski predsednik je u danima nakon zemljotresa rekao da odgovor timova za potragu i spasavanje nije bio brz kao što je mogao da bude. Vlada je saopštila da je većina srušenih zgrada izgrađena pre nego što su novi građevinski propisi bili na snazi.

Ipak, rezultati u regijama koje su bile najviše pogođene zemljotresom pokazuje da je stanovništvo snažno podržalo Erdogana, što može biti i indikator zadovoljstva reakcijom vlasti.

Kako se vidi na mapi, Erdogan je odneo pobedu u regionima Kahanmaraš, Malatiji, Gazijantepu i Adijamanu.

Njegov protivnik Kiličdaroglu pobedio je u samo dva regiona koja su pogođena zemljotresima - Hataju i Adani.

Kiličdaroglu je dobio više glasova samo u provinciji Hataj, ali prednost je gotovo zanemariva. Erdogan je ovoj provinciji, gde je stradalo najviše ljudi, osvojio 48,03 odsto glasova, a Kiličdaroglu 48,07 odsto. Razlika u korist Kiličdraoglua je bila svega 368 glasova.

U glavnom gradu provincije Antakiji, koja je gotovo uništena u zemljotresu, Erdogan osvojio 53,9 odsto glasova, a njegov protivkandidat 42,56 odsto.

U ostatku provincija koje je razorio zemljotres, Erdogan je osvojio uverljive pobede.

U Kahramanmarašu, Erdogan je dobio 71,88 odsto, a Kiličdaroglu 22,2. U Adijamanu Erdogan je dobio 66,2 odsto, a njegov protivnik 31,24 odsto glasova.

Velika razlika je bila i u Gazijantepu. U ovoj provinciji Erdogan je osvojio 59,76 odsto, a Kiličdaroglu 34,65 odsto glasova.

U provinciji Malatija, još jednom teško pogođenom području, Erdogan je dobio čak 69,39 odsto glasova.

Političke stranke - uključujući Erdoganovu AK Partiju - opštine i nevladine organizacije pomogle su biračima da stignu kući u regionima pogođenim zemljotresima kako bi glasali sa svojih starih registrovanih adresa, obezbeđujući besplatan prevoz.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.