SAD šalju Iranu hranu i lekove posle zemljotresa

Izvor: Kurir, 13.Avg.2012, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD šalju Iranu hranu i lekove posle zemljotresa

NJUJORK - Nakon što su dva izuzetno jaka zemljotresa pogodila u subotu Iran, danas su Sjedinjene Američke Države najavile da će Irancima poslati hranu i lekove, uprkos sankcijama koje su uvedene toj zemlji.

"Naša srca su sa onima koji su pogođeni ovom katastrofom", kazala je novinarima portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland, navodeći da je administracija predsednika Baraka Obame ponudila američku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pomoć iranskim žrtvama zemljotresa.

Ona je rekla da Amerikanci koji žele da pošalju humanitarnu pomoć Irancima u vidu hrane ili lekova mogu to uraditi bez posebnih dozvola, i naglasila da su "izvesne netrgovinske individualne finansijske transakcije" sa Iranom i dalje legalne. Nulandova je istakla da američka ponuda slanja pomoći ostaje otvorena, iako je iranska vlada rekla da joj nije potrebna inostrana pomoć.

Kako prenose zvaničnici, u zemljotresu na severozapadu Irana poginulo je najmanje 306 osoba, većinom žene i dece, a povređeno je 3.037 osobe, prenosi AFP. Sankcije Iranu uvedene su zbog razvoja nuklearnog programa u toj zemlji, za koji Zapad tvrdi da se radi o pripremi za proizvodnju atomskog oružja, dok Iran navodi da su to postrojenja za energetske potrebe.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD nudi pomoć Irancima

Izvor: B92, 13.Avg.2012

Vašington -- Nakon što su dva jaka zemljotresa pogodila u subotu Iran, SAD su najavile da će Irancima poslati hranu i lekove, uprkos sankcijama koje su uvedene toj zemlji..."Naša srca su sa onima koji su pogođeni ovom katastrofom", kazala je novinarima portparol Stejt departmenta Viktorija Nuland,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.