S PRVIM DANOM PROLEĆA RASTU ŠANSE ZA JAČE ZEMLJOTRESE Poznati meteorolog UPOZORAVA: Sever Srbije prvi na udaru, ovo je KRITIČAN DATUM

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Mar.2023, 11:51

"S' PRVIM DANOM PROLEĆA RASTU ŠANSE ZA JAČE ZEMLJOTRESE" Poznati meteorolog UPOZORAVA: Sever Srbije prvi na udaru, ovo je KRITIČAN DATUM

Kraj marta donosi jako zahlađenje ali i opasnost od zemljotresa.

Zima je kalendarski prošla juče, a proleće je petom brzinom krenulo po Srbiji s temperaturama od gotovo 20 stepeni. Topliji trend trajaće do kraja ove nedelje, kažu meteorolozi, a onda nam sledi brutalan povratak zime i njeni poslednji trzaji u ovoj sezoni.

Meteorolog Ivan Ristić detaljnije je prognozirao šta nas čeka u poslednjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dekadi marta, ali se dotakao i sve učestalijih zemljotresa na našim područjima.

- Do kraja nedelje biće toplo, više sunca ide od sutra. U petak će temperature ići i do 25 stepeni. Od subote ima uslova za pljuskove i manji pad temperature. U nedelju opet toplije, a od ponedeljka sledi jače zahlađenje uz osetniji pad temperature. Biće 10 do 15 stepeni niže temperature u odnosu na ovu nedelju. Postoje modeli najave snega u nižim predelima - kaže Ivan Ristić.

Ristić se osvrnuo i na mogućnost novih potresa na teritoriji Srbije.

- S prvim danom proleća rastu šanse za jače zemljotrese. Najjači zemljotres desio se 24. marta 1922. u blizini Lazarevca jačine 6 Rihtera, kad je Tašmajdan pukao na pola (više o tome OVDE). Početkom proleća veće šanse za zemljotrese su u severnijem delu, a kako idemo dublje u proleće, verovatnoća zemljotresa se pomera ka jugu - dodao je Ristić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Meteorolog objasnio zašto je KRAJ MARTA RIZIČAN ZA SRBIJU: "Imamo šanse za jače zemljotrese, ovo su CRNE TAČKE"

Izvor: Blic, 21.Mar.2023

Meteorolog Ivan Ristić istakao je u narednom periodu ne samo da možemo očekivati naglo zahlađenje, već krajem marta postoje šanse da jači zemljotresi pogode naše prostore. Kao crne tačke, meteorolog Ristić je izdvojio severniji deo centralne Srbije, ali i prostor oko Kopaonika.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.