Rama: Prikupljena suma za posledice zemljotresa prevazišla moje najluđe snove

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Feb.2020, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Prikupljena suma za posledice zemljotresa prevazišla moje najluđe snove

Bio sam svedok nečega što je iznad mojih najluđih maštanja i očekivanja, komentarisao je Rama.

Albanski premijer Edi Rama istakao je da "ni u najluđim snovima" nije očekivao da će se na međunarodnoj donatorskoj konferenciji za saniranje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa u Albaniji prikupiti tako velika svota novca.

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju" skupljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je 1,15 milijardi evra, za obnovu zemlje koju je krajem novembra 2019. pogodio razorni zemljotres u kome je poginula 51 osoba.

- Bio sam svedok nečega što je iznad mojih najluđih maštanja i očekivanja - rekao je Rama na kraju konferencije, koja je održana u Briselu.

- Neverovatno je dirljivo i čudesno ovo čemu smo prisustvovali. Čarobno je - dodao je Rama.

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji rekao je jaka poruka poslata albanskom narodu - da je Briselu stalo.

Varhelji je na svom Tviter nalogu najavio da će se vrlo brzo početi da se koriste skupljena sredstava za rekonstrukciju pogođenih područja.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da je na donatorskoj konferenciji prikupljeno više novca od planiranog.

- Ovo je fenomenalno i potpuno će pokriti sve troškove obnove - ukazala je Fon der Lajenova.

Kako je rekla, sama EU se obavezala da će dati 400 miliona evra.

Prema proceni albanskih vlasti i međunarsnih agencija objavljenoj 5. februara, za obnovu domova 17.000 ljudi potrebno je 1,08 milijardi evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.