Radnici se vratili u nuklearnu elektranu Fukušima

Izvor: Studio B, 05.Maj.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici se vratili u nuklearnu elektranu Fukušima

Radnici japanske nuklearne elektrane Fukušima ušli su u jednu od zgrada reaktora, prvi put otkad je nuklearka oštećena u razornom zemljotresu i cunamiju 11. marta.

Kompanija je navela da radnici treba da postave sistem za hlađenje u reaktor broj jedan radi filtriranja radioaktivnih čestica >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << iz vazduha, javio je Bi-Bi-Si.

Zemljotres jačine devet stepeni po Rihterovoj skali i cunami koji je usledio izazvali su nekoliko eksplozija u reaktorima elektrane, iz koje se od tada širi radijacija.

Iz reaktora najpre treba da bude uklonjen kontaminirani vazduh, posle čega će 12 radnika - po četvorica u 10-minutnim smenama - u zaštitnoj odeći i s maskama i filterima za vazduh, sprovesti cevi kojima će povezati zgradu reaktora s ventilatorom.

Radnici dosad nisu ulazili u reaktor zbog visokog nivoa radijacije - do 49 milisiverta na sat.

Stanovništvo je evakuisano iz zone 20 kilometara oko nuklearke.

U zemljotresu i cunamiju je poginulo skoro 14.000 ljudi, a još 13.000 se vode kao nestali.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.