Pronađeni izgubljeni delovi Memnonovih kolosa iz Tebe

Izvor: Blic, 17.Feb.2014, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni izgubljeni delovi Memnonovih kolosa iz Tebe

Tim nemačkih arheologa pronašao je izgubljenje delove Memnonovih kolosa koji su nedostajali tim statuama iz 1350. godine pre Hrista, oštećenim u zemljotresu tokom rimske ere, rekao je danas egipatski ministar za antikvitete, Muhamed Ibrahim.

Ibrahim je naveo da je nemački tim došao do otkrića izgubljenih delova u saradnji sa arheolozima iz egipatskog ministarstva za antikvitete.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radi se o delovima koji pripadaju pojasu jedne statue, i osnovi druge.

Memnonovi kolosi, dve masivne statue faraona Amenhotepa Trećeg koje od oko 1370. godine pre nove ere stoje u Tebanskoj nekropoli, preko puta Luksora, jedna su od najstarijih egipatskih turističkih atrakcija. One privlače turiste još od antičkih vremena.

Statue su visoke više od 18 metara i posvećene su faraonu iz 14. veka pre nove ere, koji je obožavan kao božanstvo.

One su jedini ostaci ogromnog hrama, sagrađenog u čast Amenhotepu Trećem.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.