Presuda koja je potresla Tursku

Izvor: Politika, 13.Nov.2011, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda koja je potresla Tursku

Minimalne kazne za 26 lokalnih zvaničnika koji su silovali trinaestogodišnju devojčicu izazvale su oštra reagovanja u turskoj javnosti

Slučaj je na trenutak sve potisnuo u drugi plan i razorne posledice zemljotresa na istoku zemlje – i borbu protiv kurdskih pobunjenika i zabrinjavajuće zaoštravanje u regionu zbog iranskog nuklearnog programa... Ama, baš sve.

„Duboko sam uznemiren”, izjavio je predsednik Abdulah Gul, iako, kako kaže, ne želi da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << meša u rad pravosuđa, koje je nezavisno u svom odlučivanju.

„Šta bi rekle sudije kada bi se ova presuda odnosila na njihove ćerke”, ljudski se zapitala Šadulah Ergin, ministar pravde.

Javnost je bila više puta šokirana. Prvi put kada je otkriveno da su 32 muškarca – pripadnici armije, učitelji, službenici lokalne uprave, vlasnici trgovinskih firmi, bankari, pripadnici seoskih snaga bezbednosti – silovali 13-godišnju devojčicu N. Č. Njena drama je trajala duže vreme, pošto je upala u lanac podvođača u Merdinu, mestu na jugoistoku zemlje.

Maloletnica je, pre nego što je smogla snagu da prijavi slučaj, prošla kroz pravi pakao. Podvodači su je mesecima vodili iz kreveta u krevet.

„Nekoliko puta je pokušala da prekrati te muke, da digne ruku na sebe… Najteže joj je palo to kada su sudije tražile da pokaže kako su joj to radili”, pričaju njeni advokati. Ali, zahvaljujući dobrim ljudima, ona sada pokušava da se oslobodi traumatične prošlosti.

Drugi šok je usledio kada je Apelacioni sud podržao presudu lokalnog suda u Merdinu, kojom su neki osumnjičeni oslobođeni, a 26 njih dobili minimalne kazne zatvora: od jedne do četiri godine. Prema važećim paragrafima, u ovakvim slučajevima predviđena je minimalna kazna zatvora od najmanje deset godina.

Objašnjenje sudija za ovako blage kazne je zbunilo javnost: „N. Č. je voljno imala skoro sve odnose”, odnosno ona je „mentalno bila sposobna da odbije zlostavljanje”. To je uzeto kao olakšavajuća okolnost za izricanje neshvatljivo blagih kazni.

Tako sročeno obrazloženje u javnosti je dočekano na nož, kao provokacija, pogotovo što su maloletnice često žrtve podvođenja. Kritike stižu sa svih strana: iz vlade, opozicije, iz grupa koje se bore za ljudska prava.

„Smatrati i prihvatiti objašnjenje da je trinaestogodišnja N. Č. voljno dozvolila da bude silovana van pameti je. To je takođe u suprotnosti sa slovom i duhom zakona koji je bio na snazi”, kažu u udruženju advokata.

Aktivista za prava žena Leman Jurisever, koja se inače sada stara o N. Č., najavila je da će slučaj pokrenuti pred Evropskim sudom za ljudska prava, ukoliko se u međuvremenu ne izbore za pravednu presudu pred domaćim deliocima pravde.

„Koga je u stanju da zaštiti jedno pravosuđe, ako nije u stanju da odbrani prava jednog trinaestogodišnjeg deteta”, upozoravaju građani koji oštro kritikuju odluku suda.

„Ovaj slučaj nažalost nije usamljen. U Turskoj ima mnogo ovakvih zlostavljanja dece. Blage kazne podstiču kriminalce da izvršavaju ovakva krivična dela”, kaže jedan od advokata maloletnice N. Č. Rejhan Jalčindag. „Suđenje je održano u nenormalnim okolnostima. Tokom procesa bili smo (advokati) više puta napadani od naoružanih seoskih čuvara, osumnjičenih i članova njihove rodbine.”

Znak za uzbunu je dat i u vladi. Već se priprema amandman koji će ubuduće onemogućivati ovakvo ublažavanje kazni za one koji se na sličan način poigraju sa sudbinom dece, pogotovo devojčica koje su često žrtve podvođenja u Turskoj.

Vojislav Lalić

objavljeno: 14.11.2011.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.