Izvor: MozzartSport.com, 28.Nov.2021, 03:11

Portugalce drma novi zemljotres, čak i Benfika priznala: Crna stranica fudbala

Svi se pitaju zašto duel Benfike i Belenensesa nije odložen

Prvo je Srbija poslala Portugalce u baraž za Svetsko prvenstvo u Kataru, gde im preti evropski šampion Italija, a samo par nedelja kasnije usledio je novi šok za tamošnji fudbal.

Zbog velikog broja igrača zaraženih koronom, Belenenses je na megdan Benfiki izašao samo s devetoricom u timu (niko stariji od 24 godine, dvojica golmana, petorica bekova i jedan vezni). Iskoristili su to gosti i već >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << do poluvremena napunili mrežu rivala sa sedam lopti (7:0). U pauzi su domaćini odlučili da nema svrhe dalje igrati i prijavili povrede dvojice, a ubrzo po nastavku meča još jedan igrač se požalio sudiji da ima bolove i ne može dalje da igra. Po pravilima kada ekipa ostane sa manje od sedam igrača, arbitar je prekinuo meč.

Razočarani igrači Belenensea brzo su se oglasili na društvenim mrežama kritikujući nacionalni fudbalski savez, a pridružili su im se mnogi drugi. Između ostalih i predsednik Benfike, nekadašnji reprezentativac Portugalije Rui Košta.

"Žalim zbog onoga što se dogodilo. Ovo je crna stranica portugalskog fudbala", istakao je Košta i dodao da njegov klub niko nije pitao da li je za odlaganje utakmice.

Da su pitani, tvrdi da bi pristali i odbacuje kritike onih koji tvrde da krivicu za ovu farsu od utakmice snosi i klub iz Lisabona.

"Benfika je poštovala propise na isti način na koji je Beleneses bio primoran da igra. Nema svrhe pogrešno tumačiti ono što se dogodilo. Ministarstvo zdravlja i Liga nisu odložili utakmicu, to nije bila naša odgovornost".

U svom saopštenju Košta je pružio podršku domaćinu utakmice i naveo da se saoseća sa svima u Belenensesu.

"Znam u kakvom su stanju. Prošle godine smo mi prošli kroz isto, izgubili smo prvenstvo i kup zbog Kovida 19", tvrdi nedavno izabrani predsednik Benfike.

Lisabonski Orlovi posle ove pobede imaju dva boda više od rivala u šampionskoj trci, Porta i Sportinga, s tim da oni tek treba da igraju svoje mečeve 12. kola.

I jedni i drugi oglasili su se povodom dešavanja u subotu uveče.

"Uvek ima onih koji Portugaliju bacaju u Treći svet. Kakva bestidnost", napisao je Portov direktor komunijacija, Francisko Marges, na Tviteru.

Nedelja, 21.30: (1.35) Porto (4.90) Gimarais (9.50)

Sporting je bio zvaničniji i izdao saopštenje.

"Portugalski fudbal u celini danas je ozbiljno oštećen, kao i klubovi koji čine njegov deo i bore se samo na terenu. Ovo što se desilo ima ozbiljan uticaj na kredibilitet tekućeg prvenstva i institucije koje ga regulišu. Niko ne bi trebalo da ostane ravnodušan, jer tako portugalski fudbal nikada neće biti shvaćen ozbiljno", navode iz Sportinga.

Javila se i šestoplasirana Braga, na koju rezultat duela Benfike i Belenensesa nema uticaj, ali ono što se dogodilo smatraju da šteti svima.

"To što se dogodilo sve nas duboko sramoti. Dozvoliti da se utakmica odigra u ovim uslovima nije samo neodgovorno prema sportu, već je to pucanj u srce fudbala. Posle ove tužne predstave ostaje samo pitanje koliko će portugalskim donosiocima odluka trebati da reaguju na ovu sramotu", piše u saopštenju ekipe koja će se za dve nedelje boriti sa Crvenom zvezdom za prolaz u osminu finala Lige Evrope.

Predsednik Belensesa, Rui Pedro Soareš, tvrdi da je od rukovodstva Primeire tražio odlaganje meča, ali je umesto razumevanja dobio upozorenje da će njegovom timu biti oduzeto dva do pet bodova ukoliko se ne pojavi na terenu. Značilo bi to pad na začelje tabele.

"Gledam fudbal 48 godina i nikada nisam video tako dostojanstvene igrače kao ove koji su nas večeras predstavljali. Imam duboko razumevanje za njih, svima su pokazali šta znači imati dostojanstvo. To što je igrana ova utakmica je sramota za sve nas osim za ovu devetoricu momaka koji su izašli na teren", rekao je Soareš na konferenciji za medije posle prekinutog meča.

Videćemo šta će se dalje dešavati i kakvu će odluku doneti čelnici portugalskog prvenstva, ali jasno je da fudbal u zemlji evropskih prvaka iz 2016. proživljava vrlo teške trenutke i na klupskom i na reprezentativnom nivou.

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.