Politički zemljotres u Britaniji posle objave Panamskih papira (3): Premijer štiti privatnost

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2016, 06:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički zemljotres u Britaniji posle objave Panamskih papira (3): Premijer "štiti privatnost"

Cela serija "objašnjenja" koja su proteklih dana izlazila u javnost samo su dalje komplikovala politički život Kameronu i ostatku imena čiji su prsti uvaljeni u "panamski pakmez".

Kada se političar nađe pod ovako velikim pritiskom, suočen sa neprijatnim pretresom njegovih personalnih računa i finansija, prvi njegov instinkt je da štiti privatnost i kaže za javnost što manje može.

Iza Kameronovog pokušaja da zaštiti tu "privatnost" i kaže što je manje moguće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ostao je mučan, neprijatan trag da ništa još nije do kraja rečeno. Formalno legalno ili ne, suma britanskog dela afere sa Panamskim papirima je podatak da je premijer imao "prste u pekmezu" kompanije čiji je rezon postojanja da bogati i moćni klijenti svih boja i nacionalnosti sakriju njihove milione i milijarde, izbegnu poreze, često operu sumnjivi novac. Sve može da bude legalno, ali nije moralno.

Džejms Kvarubi, stručnjak za oblast poreske politike, sumira britanski deo sage o Panamskim papirima.

- Teško da će uskoro biti značajnijeg otkrića od ovog fakta da se Dejvid Kameron koristio uslugama jednog of-šor trusta i njegovih manipulacija...

To, samo po sebi, ostavlja ružnu sliku o jednom političaru na ovakvom položaju... Problem Kamerona je sada njegov imidž u elektoratu, on je stoga ušao u političku bitku života, kaže Kvarubi.

Prejaka reč? Ne previše. Pogotovo u zemlji u kojoj je običaj, ako ne i pravilo, da se posednicima vrednosti prikriva vlasnik. U londonskoj elitnoj opštini Vestiminster, čak 9,3 odsto zgrada kupljeno je preko of-šor kompanija. Jedna od deset zgrada u ovom delu Londona pripada anonimnoj, of-šor kompaniji za koju se ne zna ni odakle je, ni ko joj je vlasnik. U četvrti Čelzi tih "anonimnih"poseda ima 7,3 odsto, a u finansijskoj prestonici Britanije, Sitiju, oko 4,5 odsto.

Važeći podaci govore da je samo u Londonu, oko 36.000 ovakvih zgrada "bez vlasnika".

(K R A J)

* Politički zemljotres u Britaniji posle Panamskih papira (1): Veliki prsti u poreskom raju

* Politički zemljotres u Britaniji posle Panamskih papira (2): Pljušte pokloni od roditelja

* Digla se i Britanija: Demonstranti traže Kameronovu ostavku

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.