Počelo prvo suđenje zbog urušavanja zgrada u zemljotresu: Preti im više od 20 godina zatvora

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 20:53

Počelo prvo suđenje zbog urušavanja zgrada u zemljotresu: Preti im više od 20 godina zatvora

U Turskoj je počelo prvo veliko suđenje povezano s izgradnjom zgrada koje su se srušile u zemljotresu koji je u februaru prošle godine pogodio delove Turske.

U potresu je poginulo više od 50.000 ljudi, a u ovom slučaju riječ je o hotelu Isias u Adijamanu.

Po turskim medijima, pred sud u Adijamanu izašlo je 11 optuženika među kojima i vlasnik hotela, a optuženi su za "svesni nemar" tokom nadziranja izgradnje desetospratnice koja se urušila u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemljotresu, a u kom su poginule 72 osobe koje su bile na sportskom takmičenju.

Po optužnici, najmanje jedan od spratova hotela bio je ilegalno dodat. Stručno veće utvrdilo je i da je tokom izgradnje korišćen jako loš građevinski materijal.

Grad Adijaman nalazi se na 100 kilometara od epicentra zemljotresa koji je 6. februara pogodio delove Turske. Grad je u potresu razoren.

Više od 260 ljudi koji su učestvovali u izgradnji zgrada koje su se srušile u potresu uhapšeno je, a neki od njih pokušali su da pobegnu iz zemlju.

Graditelj zgrade od 12 spratova u Antakiji zvane Renesansna rezidencija, čijih je nekoliko stotina stanara poginuo pod ruševinama, uhapšen je na aerodromu u Istanbulu 10. februara dok je pokušavao da pobegne u Crnu Goru.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nije pretrpeo političku štetu zbog zemljotresa i nekoliko meseci kasnije je ponovno izabran na funkciju.

Erdogan je za veliki broj žrtava u potresu okrivio građevinske poduzetnike koji su platili mesnim inspektorima kako bi mogli da koriste jeftine materijale i ilegalno dodaju spratove na zgrade.

Sa druge strane, Erdoganovi kritičari odgovaraju da je većina glavnih građevinskih firmi u zemlji usko povezana s vladajućom strankom AKP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.