Po četiri kuće i obećanja

Izvor: Politika, 26.Okt.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po četiri kuće i obećanja

Žitelji čačanskog kraja koji su u zemljotresu pre dve godine ostali bez krova ipak će biti skućeni

Čačak – Gradsko veće u Čačku juče je odredilo način i odobrilo sredstva kako bi se skućilo svih osam domaćinstava koja su ostala bez krova u zemljotresu, 3. novembra 2010. godine. Četiri već ovih dana, druga četiri kad reše imovinskopravne odnose na okućnici i pribave neophodna dokumenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Deo novca – 6,4 miliona dinara – već godinu leži na računu, a približno još toliko biće doznačeno iz gradskog budžeta, kako bi se pokrio sav trošak.

Žitelji čačanskog kraja čije su građevine bile oštećene u potresu pre tačno dve godine, novčanu pomoć države dobili su tek u leto 2011. Tada je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Vlade Srbije odobrilo 30 miliona dinara, ali u Čačak poslalo samo dve trećine novca. Deset miliona nikad nije uplaćeno, a od 20 prispelih 13,5 je podeljeno kao pomoć meštanima čije se kuće mogu popraviti a šteta iznosi više od 50.000 dinara. To je bilo dovoljno da svaki pokrije tek 43 odsto procenjenog oštećenja na svojoj građevini.

Preostalih 6,5 miliona namenjeno je za osam domaćinstava čije kuće više nisu bile za stanovanje, pa im je trebalo sagraditi nove. Plan bi bio tačan da nije onog manjka od 10 miliona.

– Odsek za javne nabavke i investicije u našem gradu sproveo je prošle godine postupak javne nabavke za izgradnju osam montažnih kuća, i dokumentaciju je preuzelo 14 zainteresovanih ponuđača. Kad su ponude otvorene, videlo se da najniža glasi na 14 miliona dinara. I bez toga montaža nije bila moguća, jer vlasnici ovih osam teško oštećenih kuća tada nisu pribavili građevinske dozvole za nove – rekla je Nada Vuksanović, načelnik Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove.

U međuvremenu, četiri domaćinstva su ispunila sve administrativne zahteve za dobijanje krova nad glavom: rešeni imovinskopravni odnosi na parceli, dobijeno odobrenje za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište, građevinska dozvola i potvrda o prebivalištu. Tako će, uskoro, montažne kuće dobiti Strahinja Puzić iz Petnice koji živi sam (30 kvadrata), Branko Majstorović iz Kačulica sa suprugom (40), Predrag Stanojković iz Ostre sa majkom (40) i Sreten Radulović iz Milićevaca sa suprugom (40).

U odluci Gradskog veća navodi se da će Puzić dobiti novčanu pomoć do 1.250.000, a tri preostala domaćinstva do 1.650.000 dinara.

– Oni taj novac neće primiti na ruke već će, preko računa, biti uplaćen preduzeću koje je isporučilo i montiralo kuću. Iz pomenutih raspoloživih sredstava za ove namene, koja iznose 6,5 miliona, moći će da se pokriju svi troškovi za ova četiri domaćinstva – veli Nada Vuksanović.

Za preostala četiri sredstva su, jučerašnjom odlukom većnika, odobrena iz gradskog budžeta i svima se dodeljuje novčana pomoć do 1.250.000 dinara, ali isključivo namenski za nabavku i izgradnju montažne kuće površine 30 kvadrata. To su Milenija Ćiriman iz Goričana, Branko Luković iz Rajca, Milka Stanojević i Darinka Stanojević iz Trnave, i sve četvoro žive sami.

– Gradske uprave pomoći će ovim ljudima da u što kraćem roku pribave sva neophodna dokumenta – istakla je Nada Vuksanović na sednici GV u Čačku.

Gvozden Otašević

objavljeno: 27.10.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.