Pad prodaje kola u Evropi

Izvor: S media, 04.Apr.2011, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad prodaje kola u Evropi

Martovska prodaja kola u Španiji i Italiji smanjena je za 29,1, odnosno 28 procenata, u odnosu na isti mesec minule godine, u trenutku kada se svi veliki evropski proizvođači suočavaju sa nestašicom delova iz Japana posle katastrofalnog zemljotresa, dok prodaja japanskih vozila beleži pad u Evropi za više od jedne trećine.

Prodaja kola u Italiji prošlog meseca pala je na oko 187.000 vozila, a isporuke robne marke "Fijat" smanjene su 32 odsto, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << objavilo je italijansko ministarstvo saobraćaja.

Španske isporuke smanjuju se već deveti mesec uzastopno, u odnosu na oporavak prodaje u Francuskoj.

Za razliku od evropskog posrtanja, martovska prodaja u SAD porasla je 16,9 odsto, u odnosu na prošlu godinu, na 2,5 miliona vozila, prema podacima "Autodata."

"Dženeral motros" (GM), najveći američki proizvođač kola, zabeležio je rast prodaje u SAD od 11,4 odsto, ispod očekivanja, a prodaja "Forda" skočila je 16 procenata.

U Evropi, španska prodaja drastično je smanjena zbog ukidanja vladinih subvencija za podsticanje potražnje uvedenih jula minule godine.

Belgija, koja nije ponudila povoljnije uslove za nabavku novih kola, zabeležila je pad prodaje od 1,24 odsto, prema podacima udruženja autoindustrije Febiak.

Evropsko tržište automobila očuvalo je relativno visok nivo zahvaljujući sistemu "staro za novo" u periodu krize, ali su ti fondovi ukinuti zbog nedostatka novca, tako da su proizvođači počeli da se okreću tržištima u usponu, kao što su Kina i Brazil, kako bi se nadoknadio usporen rast isporuka kod kuće.

U italijanskoj manjoj prodaji, "Fijat" je na domaćem tržištu zabeležio pad od 31,9 dosto na godišnjem novu, kao i udeo u prodaji na domaćem tržištu 29,34 odsto. U Francuskoj, prodaja novih kola u martu porasla je 6,1 odsto, kada su prestale subvencije za povoljniju nabavku manjih automobila.

Hrvatska: Prodaja automobila srozala se za petinu

Fijatu bi bilo bolje bez Italije

Proizvodnja preko milion vozila godišnje

Patrik Blen, predsednik francuskog udruženja proizvođača kola (ČFA) ocenio je da je prvo tromesečje bilo "zadovoljavajuće", ali će prodaja zbog ukidanaja subvencija najverovatnije pasti osam odsto u 2011, umesto 10 procenata, kako je to prvobitno predviđano. Blen ne očekuje da će francuska industrija automobila pretrpeti teže posledice zbog japanskog zemljotresa u aprilu.

Dopremanje delova iz Japana do Evrope traje nekoliko sedmica tako da proizvođaci mogu da očekuju efekte krize tek u narednim sedmicama, ako ne nađu alternativne izvore za snabdevanje auto-delova.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.