PREŽIVELI STRAHOTE RATA PA IH ZADESIO ZEMLJOTRES: Srbi u Kostajnici očajni - spavaju u kontejnerima

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 16:21

PREŽIVELI STRAHOTE RATA PA IH ZADESIO ZEMLJOTRES: Srbi u Kostajnici očajni - spavaju u kontejnerima

Na prvi pogled kada se uđe u grad, osim nekoliko žutih traka oko nekoliko kuća i nekoliko, golim okom vidljivih oštećenja na zidovima, nisu pravi dokaz užasa koji su proživeli meštani Kostajnice

Taj 29. decembar prošle godine ostaće crnim slovima upisan u istoriju opštine Kostajnica, u Republici Srpskoj. Zemljotres koji je pogodio susednu Petrinju, u Hrvatskoj, udaljenu oko tridesetak kilometara, uništio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je u Kostajnici stotine objekata. Zvanično, oko 600 objekata je pretrpelo štetu, a 45 kuća mora biti što pre srušeno jer je šteta totalna.

Stotine ljudi su napustile kuće i nalaze se kod rodbine i prijatelja. . Na njihovim licima vide se grč i strah. I sam prolazak kamiona i stvaranje buke odmah bude asocijaciju na zemljotres.

- Mnoge kuće u Kostajnici još su čitave i nisu se srušile jer ih drže fasade. U samom gradu možeš videti samo nekolicinu dimnjaka, svi ostali su porušeni - počinju priču porodice čije su kuće totalno uništene.

- Preuzeo sam dužnost i, taman kada sam planirao šta ću prvo da radim, kad - krš i lom. Sat vremena nisam zvanično bio načelnik, a već je Kostajnicu pogodio najjači zemljotres u istoriji - priseća se Nikola.

Među njima su i Trivundže i Samci. Ostali bez kuća. Novi dom su im kontejneri.

- Pre dve godine smo kupili kuću. Podigli kredite i supruga i ćerka i ja. Sada, dve godine kasnije, imam ruševinu u centru grada, koja ne znam ni sam kako još stoji - govori nam Goran Samac.

U kući - popucali svi zidovi. Oštećenja vidljiva na zidovima u svim sobama. Popucali i noseći zidovi. Žuta traka je oko kuće, uz natpis za rušenje objekta.

Kozarska Dubica i Kostajnica u Republici Srpskoj takođe ozbiljno pogođeni zemljotresom.

Ukoliko postoji bilo kakav način za pomoć, apel ili informaciju. Pošaljite.

Nek vas Bog čuva.🙏 pic.twitter.com/MQYf3RbjwJ

— Sloba Radanovic (@SlobaRadanovic) December 29, 2020

- Umesto toplog doma, sada boravimo u kontejneru. Tamo smo smešteni supruga i ja. Ćerka radi u Novom Gradu, pa nam je lakše bar zbog nje. Nadam se da ćemo što pre ponovo biti u svojoj kući - priča Goran.

Porodica Radovana Trivundže, nakon golgote i izbeglištva iz Hrvatske, skrasila se u Kostajnici. Menjali su za to vreme desetak kuća, sve dok prošle godine nisu kupili svoju. Na kuću su stavili novu stolariju. Spremili se da na proleće urade i fasadu.

- Sve je srušeno! Na kući je ostala samo nova stolarija. Nema čitavog zida. U trenutku zemljotresa u kući su bili žena Radojka, sin Dalibor i majka mi Radenka. Ni oni sami ne znaju kako su uspeli da pobegnu - kaže Radovan.

- Preživeli smo sve, pa i ovo ćemo, ali da je teško, jeste. Bićemo sada neko vreme u kontejneru - kaže Radojka.

SVADBA UPRKOS SVEMU

PRIČA nam Radovan Trivundža da su planirali ove godine svadbu sina Dalibora i njegove devojke Ivane.

- Nećemo odustati od svadbe! A, iskreno se nadam da nas neće Republika Srpska zaboraviti. Pomoć stiže sa svih strana i to mi daje snagu da uskoro možemo očekivati i radove na našoj kući - kaže Radovan.

Od tog 29. decembra sve noći su neprespavane za novog načelnika Kostajnice Nikolu Janjetovića:

- Šteta je ogromna. Još se utvrđuje tačno stanje. I zgrada opštine ima ogromna oštećenja. Popucala je na svakom spratu, ali šta je tu je, moramo sad podići naš grad - ističe načelnik Nikola.

U zemljotresu su oštećeni i objekat srednje škole, vrtića i parohijski dom. Zgrada parohijskog doma je stara 140 godina i izdržala je mnoga teška vremena, ali zemljotres je naneo ogromnu štetu u unutrašnjosti. Petar Makarić, kostajnički paroh, kaže da ostaje sa popadijom u parohijskom domu i sa narodom.

- Zavladala je apatija među ljudima. Veliki strah je prisutan. Ipak, nadamo se uz Božju volju i dobre ljude, da ćemo prevazići i ova teška vremena - govori paroh Petar.

Ovdašnji omiljeni glas, Marija Adamović, urednica i voditelj na Radio Kostajnici, kaže da i nakon dvadeset dana od zemljotresa još uvek oseća strah čim čuje neku buku.

- Kada je zemljotres zaljuljao, sve je popucalo u našem studiju. Srušili se i antena i dimnjak - priseća se Marija.

Dva dana je trebalo ekipi sa radija da se ponovo uspostavi program. Prvo javljanje imala je baš Marija. "Zadovoljstvo mi je što sam opet sa vama", rekla je i briznula u plač u živom programu Marija Adamović.

- Baš mi je bilo teško u tom trenutku. Mnogo loših stvari je ovaj narod pregurao, pa sad i zemljotres na sve muke - kaže Marija.

Tlo se još ne smiruje, građani su bili na novim mukama 6, 9, pa 15. januara, kad je zemljotres ponovo jače "udario" na Petrinju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.