Izvor: RTS, 09.Feb.2023, 22:14

Nuklearna postrojenja projektovana tako da izdrže prirodne katastrofe

U Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije održana je Nacionalna simulaciona vežba "Pripremljenost i odgovor na vanredne situacije na Zapadnom Balkanu", kako bi se pronašlo rešenje za odgovor – u slučaju nuklearne vanredne situacije.
Snažan zemljotres u Turskoj ponovo je otvorio pitanje kako takvi potresi mogu da utiču na nuklearnu bezbednost i koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su ljudi ugroženi. Stručnjaci navode da su nuklearna postrojenja projektovana tako da zemljotresi i drugi spoljni događaji ne ugroze sigurnost njihovog rada.

"Evropi imamo 20 odsto elektrana koje su na trusnim područjima i nikad se ništa nije desilo. Nove nuklearne elektrane su tipa 3,5, 4. Jednostavno, one izdrže sve te probleme – direktan udar aviona u elektranu, velike zemljotrese, sve se ispituje", objašnjava Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije
Šta bi se desilo u slučaju akcidenta u nuklearnoj elektrani na oko 100 kilometara istočno od granice sa Srbijom i kako bi se zaštitili?
To su uvežbavali stručnjaci iz ministarstava unutrašnjih poslova, odbrane, zdravlja, poljoprivrede i ekologije.
"Mi pratimo sada evropsku mrežu svih mernih stanica, vidi se iste sekunde šta se dešava u Ukrajini, u Norveškoj, u Španiji, bilo gde u Evropi. Mi smo deo tog sistema", rekao je Velinov.
Trenutno u Srbiji imamo devet stanica rane najave nuklearnog akcidenta, a ove godine kroz evropski projekat dobijamo još 33 stanice od kojih će neke biti u Dunavu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.