Zemlja nije lopta već - krompir

Izvor: B92, 01.Apr.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja nije lopta već - krompir

Evropska svemirska agencija (ESA) predstavila je celom svetu istinski izgled Zemlje prikazane kroz detaljna gravitacijska merenja i proračune. Ovaj stvarni prikaz naše planete pomoći će u istraživanju zemljotresa i ostalih prirodnih katastrofa i pojava.

Tačan izraz za ovakav izgled je "matematički oblik Zemlje", a naziv potiče iz 19. veka zahvaljujući matematičaru Johanu Karlu Fridrihu Gausu.

Međutim Gaus, poznat po svojoj krivulji, nije u to doba imao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na raspolaganju tehnologiju kakvu koristi ESA. A čak i uz takvu tehnologiju, trebalo im je punih 12 meseci da bi napravili prvi pravi 'geoid' naše planete.

Za to su im bile potrebne razne detalje informacije, a zahvaljujući njihovom istraživanju naučnici će moći lakše da shvate kako Zemlja zapravo funkcioniše.

Prikaz je idealan. Odnosno, okeani su napravljeni bez morskih struja, plime i oseke, a oblikovani su isključivo gravitacijskim silama, što je ključna referenca za merenje cirkulacije okeana, nivoa mora i dinamike leda na polovima.

A sve to zajedno bitno je kako bi se lakše shvatile klimatske promjene, ali i kako dolazi do potresa i drugih prirodih katastrofa.

Iako će mnogi biti razočarani prilično neatraktivnim izgledom naše planete, biće im lakše zbog činjenice da bismo u bliskoj budućnosti mogli predvideti katastrofe poput ove nedavne u Japanu i umanjiti im posljedice.

Ko zna, možda se jednom otkrije i šta im je uzrok...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemlja je oblika krompira

Izvor: Večernje novosti, 01.Apr.2011

Evropska svemirska agencija predstavila "matematički oblik Zemlje" koji će pomoći u istraživanju zemljotresa i ostalih prirodnih katastrofa i pojava

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.