Nepal: Nema više šanse za pronalazak preživelih u ruševinama

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2015, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepal: Nema više šanse za pronalazak preživelih u ruševinama

Vlada Nepala je saopštila da nema više šanse da budu pronađeni novi preživeli u ruševinama nakon razornog zemljotresa koji je prošlog vikenda pogodio tu zemlju, a čiji je broj žrtava u međuvremenu narastao na 6.621.

"Već je prošlo nedelju dana od te katastrofe. Trudimo se najviše što možemo da pomognemo ljudima, ali sada mislim da nema više nikakve šanse da neko bude pronađen živ ispod ruševina", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << izjavio je portparol nepalskog Ministarstva unutrašnjih poslova Lakšmi Prasad Dakal. Pored novog bilansa poginulih od 6.621, Dakal je izneo i da je broj povređenih porastao na 14.023.

Zemljotres jačine od 7,8 stepeni Rihterove skale, najjači koji je pogodio Nepal u poslednjih 80 godina, u potpunosti je uništio područja oko epicentra, a razrušen je i veći deo prestonice Katmandua. Timovi spasilaca iz više od 20 zemalja sveta već nedelju dana pretražuju ruševine uz pomoć pasa tragača i uređaja za otkrivanje topline u potrazi za preživelima, ali od četvrtka uveče niko nije pronađen živ.

Potrebni hrana i šatori

Vlada Nepala ponovo je od međunarodne zajednice zatražila pomoć u hrani, šatorima i ciradama, napomenuvši da su neke od poslatih stvari od male koristi. Donatori su takođe zamoljeni da pošalju novac ako ne mogu da pošalju stvari koje su u ovom trenutku potrebne.

"Dobili smo stvari kao što su tunjevina i majonez. Od kakve koristi su nam te stvari? Nama su potrebni žitarice, so i šećer", izjavio je ministar finansija Ram Šaram Mahat. Ministar informisanja Minendra Ridžal rekao je da je hitno potrebno 400.000 šatora, a da je do sada obezbeđeno samo 29.000.

Ambasador EU u Nepalu Rensje Tirink izjavio je da oko 1.000 ljudi iz Evrope još nije nađeno i da oni nisu kontaktirali svoje ambasade od zemljotresa. Nedelju dana posle zemljotresa, u kojem su srušene mnoge zgrade, kuće i hramovi, pomoć još nije dostavljena pojedinim selima u nepristupačnim područjima u planinama.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.