Naučno dokazano: Spržićemo Zemlju

Izvor: S media, 26.Feb.2012, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučno dokazano: Spržićemo Zemlju

Jedan od vodećih britanskih vulkanologa Bil Mekgvaer u popularno-naučnom časopisu Nju Sajentist izneo je još 2006. godine teoriju prema kojoj bi globalno zagrevanje moglo da bude okidač za epidemiju vulkanskih erupcija, zemljotresa i cunamija. Odmah je izazvao burne reakcije, a neki su ga kritičari optužili da u svojim medijskim nastupima iznosi preuveličane tvrdnje o geološkim opasnostima.

20 godina istraživanja

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pre nekoliko dana u Nju Sajentistu je pisalo kako je Mekgvajer svoje tvrdnje obrazložio u knjizi koja za nekoliko dana izlazi u Velikoj Britaniji.

Bez propasti sveta 2012. godine?

Rukopis Maja o "propasti sveta" dostupan na internetu

Smak sveta ipak sledećeg petka?

"Klimatske promene okupiraju me više od 20 godina, a 1997. godine u časopisu Natur objavio sam rad na tu temu. U tom sam radu demonstrirao kako tempo promene nivoa mora tokom velikih klimatskih promena koincidira s porastom vulkanske aktivnosti na području Mediterana", rekao mi je Bil Mekgvaer.

Znakovi katastrofe

"Da, mi već vidimo neke znakove toga. Na Aljasci, gde temperature naglo rastu, stanjivanje glečera deluje na povećanje seizmičke aktivnost. Takođe, kako se planinski permafrost (trajno smrznuti sloj tla) i led tope, zapaža se i porast učestalosti velikih klizišta. Širom sveta toplotni udari tokom leta, čija učestalost raste, dovode do pojačanog odrona zemlje u evropskim Alpama, Južnim Alpama na Novom Zelandu, ruskom Kavkazu i još nekim planinskim regijama", upozorio je Mekgvajer.

(Jutarnji list)
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.