Naučnici došli do epohalnog otkrića: Otkrili kako da predvidimo kada će doći do jačih zemljotresa

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 08:01

Naučnici došli do epohalnog otkrića: Otkrili kako da predvidimo kada će doći do jačih zemljotresa

Još uvek nije jasno da li će biti moguće utvrditi lokaciju ovih zemljotresa, navodi Njuzvik

Po prvi put, naučnici su uspostavili vezu između kosmičkog zračenja i zemljotresa. Projekat CREDO, koji je 2016. pokrenuo Institut za nuklearnu fiziku Poljske akademije nauka (IFJ PAN) u Krakovu, radi na analizi kako se zemljotresi mogu predvideti merenjem kosmičkog zračenja, piše Njuzvik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Razaranja izazvana jakim zemljotresima mogla bi se značajno smanjiti ako bi naučnici naučili kako da predvide gde i kada će se desiti.

Nova studija iz projekta otkrila je snažnu vezu između kosmičkih zraka i zemljotresa, iako ne na način na koji je iko očekivao.

"Ne možemo da zamislimo konvencionalni scenario u kojem kosmički zraci izazivaju zemljotrese, a ja vam to govorim na osnovu cele moje karijere — 25 godina — iskustva u oblasti kosmičkih zraka ultravisoke energije“, izjavio je dr Pjotr Homola, CREDO koordinator i prvi autor članka u knjizi koji opisuje otkriće u Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Phisics rekao je za Nevsveek.

"Najintrigantniji rezultat naše studije je da vidimo vezu između dve naizgled nepovezane naučne oblasti: kosmičkih zraka i seizmičnosti“, rekao je Homola. "Ali ne možemo konvencionalno ukazati na moguću uzročnu vezu: ni kosmički zraci koji izazivaju zemljotrese, niti neki proces unutar Zemlje koji izaziva regularan i složen efekat zračenja koji prethodi seizmičkom šoku.

Iako hipoteza o povezanosti zemljotresa i kosmičkih zraka u početku može izgledati čudno, Homola objašnjava da su temelji ideje zapravo prilično racionalni.

Vrtložne struje unutar jezgra planete — koje stvaraju njeno magnetno polje — odbijaju naelektrisane čestice kosmičkog zračenja. Dakle, ako bi veliki zemljotres bio povezan sa ovim poremećajima toka, magnetno polje bi bilo pogođeno i izazvalo promene unutar naše planete.

Kada su naučnici CREDO analizirali podatke o kosmičkim zracima iz projekta Neutron Monitor Database (prikupljenih u poslednjih 50 godina) i Opservatorije Pierre Auger (prikupljeni od 2005. godine), pronađena je jasna korelacija između zemljotresa magnitude 4 ili većeg i intenziteta sekundarnog kosmičkog zraci.

Ali ova korelacija je očigledna samo kada se podaci o kosmičkim zracima pomere za 15 dana u odnosu na seizmičke podatke. Ovo sugeriše da bi naučnicima mogao dati informacije o zemljotresima mnogo unapred.

Ali još uvek nije jasno da li će biti moguće utvrditi lokaciju ovih zemljotresa.

To je zato što korelacije nisu očigledne u analizama specifičnim za lokaciju, prema studiji. U stvari, korelacije se pojavljuju samo kada se seizmički podaci razmatraju na globalnom nivou.

Ovo sugeriše da iz promena u intenzitetu kosmičkih zraka možemo videti "fenomen kome je izložena naša planeta kao celina“.

Ali nalazi otvaraju vrata za razmatranje drugih manje konvencionalnih objašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.