NEOBIČNA POJAVA NA BALTIKU! Misteriozni POTRESI u blizini Severnog toka - EVO šta bi mogli da budu potencijalni uzroci?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2023, 16:33

NEOBIČNA POJAVA NA BALTIKU! Misteriozni POTRESI u blizini Severnog toka - EVO šta bi mogli da budu potencijalni uzroci?

Eksperti nisu sigurni šta su mogući uzroci potresa.

Seizmolozi su registrovali podzemne potrese nepoznatog porekla u rejonu ostrva Bornholm u Baltičkom moru, u blizini mesta eksplozije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“, prenosi agencija „Blumberg“ pozivajući se na saopštenje Geološke službe Danske i Grenlanda (Geus).

- Seizmolozi su u početku posmislili da je potrese 13. maja izazvao zemljotres ili kontrolisane eksplozije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u susednoj Poljskoj, međutim, nakon dodatne analize podataka su isključili tu mogućnost - navodi agencija.

Prema mišljenju seizmologa, to bi mogli da budu talasi akustičkih pritisaka koji su nastali zbog nekih dešavanja u atmosferi.

- Ipak, eksperti ne mogu da budu sigurni šta je izazvalo moćne talase pritisaka - rekli su u Geološkoj službi Danske i Grenlanda.

Prošlog vikenda su se stanovnici danskog ostrva uplašili od podzemnih potresa čiju pojavu ne mogu da objasne vlasti.

Eksplozije na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ dogodile su se istovremeno 26. septembra prošle godine.

Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile mogućnost da je reč o namernoj diverziji, a Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak o činu međunarodnog terorizma.

Operater gasovoda, kompanija „Nord strim AG“ saopštila je da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti kada će ona biti otklonjena.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš, objavio je 8. februara svoju istraživanje o eksplozijama na gasovodima, u kojem je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod cevovoda u junu prošle godine postavili američki vojni ronioci, tokom vojnih vežbi „Baltops“, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Mesec dana nakon Heršove objave američki list „Njujork tajms“ je objavio da iza diverzije stoji proukrajinska grupacija, čiji planovi ne moraju biti poznati Kijevu, a istog dana je nemački list „Špigl“ preneo da tragovi napada vode u Ukrajinu, odnosno da je operacija izvedena s jahte koja je iznajmljena od kompanije iz Poljske, a koja pripada dvojici Ukrajinaca.

Zvanična Moskva smatra da je verzija o umešanosti ukrajinskih „aktivista“ u eksplozije besmislica.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da su takvu eksploziju mogli da izazovu samo stručnjaci koji vladaju određenim tehnologijama, uz podršku države.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.