NEGDE JE BIO PROPUST Seizmolog o zemljotresu u Turskoj - šta ako ovakva opasnost pogodi Srbiju?

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 17:03

"NEGDE JE BIO PROPUST" Seizmolog o zemljotresu u Turskoj - šta ako ovakva opasnost pogodi Srbiju?

Stravičan zemljotres pogodio je rano jutros, oko tri sata po lokalnom vremenu, jug Turske. Bio je jačine 7,8 po Rihteru, a sat kasnije usledio je novi udar jačine 6,7. Zemljotres je izazvao velika razaranja i u susednoj Siriji gde je najviše stradao grad Al Bab. Podrhtavanje tla osetlio se i u ostalim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delovima Turske, Gruziji, Jermeniji, Kipru.

Broj žrtava nakon serije potresa premašio je 1.500 ljudi, prenosi DailyMail. U Turskoj je do sada registrovano 912 žrtava, a u Siriji 592 ljudi.

Takođe, prema novim informacijama zemljotres jačine 5,5 stepeni po Rihteru zabeležen je na području Ferizlija, koji je udaljen svega 150 kilometara od Istanbula. Kako se saznaje, Srbija šalje pomoć u Tursku. Očekuje se da ćemo poslati hitno po dva specijalna tima i oficire za vezu kao pomoć Turskoj posle zemljotresa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je da se odmah pošalje sve što treba i što Srbija može. Slavica Radovanović, seizmolog, uključila se u emisiju Puls Srbije gde je govorila o ovom razornom zemljotresu u Turskoj.

- Broj žrtava pokazuje da je sigurno bilo dosta objekata koje nisu mogli da izdrže ni slabije zemljotrese. Mada je zemljotres izuzetno jak. To jesu zemljotresi koji imaju vrlo visoke magnitude i vezani su za jedan prostor gde se akumulira ogromna seizmička energija. Zemljotresi ovakvih magnituda su očekivani za ovakav prostor - rekla je seizmolog i dodala:

 - Zemljotres 1999. godine podsetiću u Izmitu, koji je na stotinak kilometara istočno od Istanbula. Turska je tada imala brojne postupke koji su tada vođeni zbog propusta u gradnji. Turska ima savremene propise i jako razvijenu seizmološku službu i ima istaknute stručnjake. Njihove karte su izvandredne. Ako je sve urađeno po propisima onda ne bi trebalo na savremeno zidanim objektima dođe do rušenja. Znači da je bio negde propust.

Ona se potom osvrnula i na Srbiju i pitanje da li njoj može da zapreti ovakva opasnost.

- Mi imamo dosta objekata koji su zidani pre donošenja propisa odnosno u njihovoj ranoj primeni. To je jedna otežavajuća okolnost. Olakšavajuća je što su naši zemljotresi 100 puta slabiji od ovih noćas u Turskoj. Zato možemo lakše da se branimo, međutim, moramo strogo da kontrolišemo primenu propisa. Naši objekti prema novim propisima ne bi trebalo da se sruše - rekla je seizmolog.

Više vesti o zemljotresu u Turskoj pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.