NAKON ZEMLJOTRESA NOVA NADA ZA BANIJU: Hrvatska u trci za obnovom kako bi zadržala stanovništvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2021, 13:56

NAKON ZEMLJOTRESA NOVA NADA ZA BANIJU: Hrvatska u trci za obnovom kako bi zadržala stanovništvo

Državni sekretar u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede Majdak rekao je da država planira obnovu stočnog fonda kako bi zadržala stanovnike Banije

 Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Hrvatske, Tugomir Majdak, rekao je danas da je na potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije oštećeno više od 1.400 privrednih objekata poljoprivrednika kojima je potrebna obnova ili potpuna izgradnja.

- Putem telefona ili direktnim obilascima kontaktirali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smo preko 3.300 poljoprivrednika, a zbog loših komunikacijskih veza nismo uspeli da dođemo do njih oko 300, što ćemo napraviti u narednim danima - rekao je Majdak.

On ističe da je oštećeno i oko 200 jedinica poljoprivredne mehanizacije i opreme, a 60 poljoprivrednika ima problema jer su se otvorile rupe na njihovim poljoprivrednim površinama ili su se pojavili gejziri, voda je izlazila na površinu pa treba da se ispita da li ima teških metala i je li takvo tlo pogodno za poljoprivrednu proizvodnju.

Majdak je istakao kako je sada glavni zadatak zadržati stanovnike i zato su kontejneri sada prioritet.

Prema jutrošnjim podacima u Sisačko-moslavačkoj županiji je prijavljeno 35.554 oštećena objekta, a pregledano ih je 17.714.

Zbog spoljnjih uticaja neupotrebljivo ih je 216, a zbog oštećenja 2265. Privremeno je neupotrebljivo i zahteva dodatan pregled 1827 objekata, a mere hitne intervencije su potrebne za njih 2195. Upotrebljivo je i bez oštećenja 466 objekata, s ograničenjem 4057, a upotrebljivo s preporukom o postupanju je 6688 objekata.

- Razmišljamo ne samo o obnovi nego i razvoju, posebnim merama za ovo područje i za obnovu stočnog fonda što je preko potrebno kako bi dobilo dimenziju kakvu je imalo pre rata - naglasio je državni sekretar Majdak.

- Ministarstvo poljoprivrede od prvog dana osmišljava što jednostavniju proceduru za meru putem zahteva, koji će poljoprivrednici  podnositi kako bi se obnovio njihov potencijal i poljoprivredne zgrade  - dodao je.

Majdak je naglasio kako je sada glavni zadatak zadržati stanovnike i zato su kontejneri sada prioritet.

Dodao je kako su u stalnom kontaktu s "Gavrilovićem", koji će se u punom pogonu otvoriti 25. januara, a za što su ostvareni preduslovi s gradom Petrinjom.

- Pregovaramo i usmeravamo ih da krenu u ponovnu saradnju s poljoprivrednicima vezano uz stočarsku proizvodnju i preradu - rekao je.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.