Mont Everest se smanjio! Koliko? Zašto?

Izvor: Prva.rs, 08.Maj.2015, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mont Everest se smanjio! Koliko? Zašto?

Mont Everest, najviši planinski vrh na Zemlji, smanjio se za dva i po centimetra usled snažnog zemljotresa jačine 7,8 stepeni po Rihteru koji je pogodio Nepal 25. aprila.
List "Hafington post" objavio je informaciju o promeni visine Mont Everesta na osnovu podataka satelita "Sentinel 1A" Evropske svemirske agencije, koji je prošao iznad pogođenog područja 29. aprila.
List navodi da je u pravoj lančanoj reakciji prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << došlo do trenja i pomeranja indijske i evroazijske tektonske ploče, što je izazvalo zemljotres koji je oslobodio energiju koja je dovela do pucanja Zemljine kore i blagog spuštanja Mont Everesta.
Zvanična visina Mont Everesta je 8.848 metara, podseća "Sputnjik". U isto vreme, planinski lanac Anapurna, u centralnom Nepalu u blizini pogođenog područja, porastao je za 20 centimetara, kažu naučnici.
Izvor: 021.rs

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

"Krov sveta" niži posle zemljotresa u Nepalu

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Maj.2015

Zemljotres koji je pogodio Nepal u subotu 25. aprila smanjio je najvišu planinu na svetu, Mont Everest, za 2,5 centimetara, pokazali su satelitski snimci Evropske svemirske agencije (ESA)...Kao posledica snažnog potresa, "krov sveta" više nema 8.848 već 8.45.5 metara. Ovaj gubitak, međutim, biće...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.