Haiti: Masovna silovanja žena u kampovima

Izvor: Blic, 25.Mar.2011, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haiti: Masovna silovanja žena u kampovima

VAŠINGTON - Žene na Haitiju koje žive po šatorskim naseljima posle razornog zemljotresa pre 14 meseci postale su meta masovnih seksualnih napada i silovanja, objavili su danas aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

U toku je "nemilosrdna epidemija seksualnog nasilja za koje i dalje niko ne odgovara", izjavila je Lisa Dejvis, direktor međunarodne grupa za zaštitu prava žena "Madre".

Zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navode da oko 800 000 ljudi na Haitiju i dalje živi u lošim uslovima po kampovima posle razornog zemljotresa koji se dogodio u januaru 2010. godine.

Dejvis je na konferenciji u organizaciji Američke komisije za ljudska prava rekla da je posle katastrofe u glavnom gradu Port o Prensu ostvaren mali napredak.

"Većina kampova nema objekte za žene i devojčice. Rezultat toga je da se žene i devojčice kupaju napolju", izjavila je Eramit Delva iz haićanske organizacije "Kofaviv", koja pomaže žrtvama seksualnog nasilja.

Ova grupa registrovala je 465 slučajeva silovanja po kampovima prošle godine, a 90 u prva dva meseca 2011. godine.

Žene posle pretrpljenog nasilja nemaju pristup medicinskim službama, što otežava registrovanje napada, jer je za to potrebna medicinska potvrda, dodala je Delva.

Nataša Klerg, iz haićanskog Ministarstva za žene, tvrdi da nema velikog rasta broja silovanja.

Ona je rekla da su vlasti uložile napore da poboljšaju uslove u kampovima, ali da ih i dalje ometaju nedostatak sredstava i opšta razorenost glavnog grada, koji je pogodio zemljotres snage sedam stepeni po Rihteru.

Povezane vesti: Buš obrisao ruku o Klintona posle rukovanja sa Haićanima Preživeli zemljotrese i na Haitiju i u Čileu
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Epidemija silovanja na Haitiju!

Izvor: Mondo, 25.Mar.2011

Žene na Haitiju koje žive po šatorskim naseljima posle razornog zemljotresa pre 14 meseci postale su meta masovnih seksualnih napada i silovanja, objavili su danas aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.