Izvor: Radio 021, 12.Maj.2019, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina dobija novi nacionalni park za pande, biće tri puta veći od Jeloustouna

Veliki zemljotres koji je potresao kinesku provinciju Sichuan pre 11 godina bio je katastrofalna ljudska tragedija. Zemljotres jačine osam stepeni Rihtersove skale uništio je i veliki deo staništa velike pande, a nekoliko tih životinja je uginulo.

Jedanaest godina kasnije, kineska vlada u njihovu čast odlučila je da napravi veliki nacionalni park. Ovaj džinovski nacionalni park, čiji će konačni plan verovatno biti dovršen u jesen 2019. godine obuhvata 10.476 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kvadratnih kilometara, što je gotovo tri puta veći prostor od Jeloustouna.

Većina zemljišta biće u provinciji Sichuan, u kojoj živi više od 80 odsto divljih pandi. Inače u ovoj provinciji nalazi se desetak rezervata pande i drugih zaštićenih područja koja sadrže hiljade biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge ugrožene.

Ono što je pozitivno je što se broj pandi u odnosu na 1980. godinu kad ih je bilo oko 1.200 povećao, pa je poslednji popis iz 2015. godine pokazao kako ih ima čak 1.864, piše National Geographic.

Ovo novo sklonište ima za cilj da poveže fragmentisano stanište pande i na taj način poveže populacije ovih medveda, te da je zapravo u povezanosti njihova budućnost. Teoretski, to će im poboljšati sposobnost da pronađu partnere i povećaju njihovu genetsku raznolikost.

Stručnjak za pande Mark Brodi rekao je da je nacionalni park vrlo bitan korak, ali da ne rešava direktno fragmentaciju staništa. Kazao je da će staništa ostati neujednačena sve dok se degradirana zemlja ne obnovi.

Ono što ostaje pitanje jeste šta će biti sa stanovništvom koje živi u ovom području (čak 170.0000 ljudi), s obzirom na to da je oko zaštićenih područja zabranjen uzgoj, ispaša, rudarstvo, seča, itd.

Iako neki veruju da će turizam u ovom području procvetati to pak s druge strane može biti još veći izazov za očuvanje ovog parka.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novi nacionalni panda park u Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Maj.2019

Razorni zemljotres koji je pogodio kinesku provinciju Sečuan pre 11 godina bio je tragedija za stanovništvo, ali je uništio i veliki deo pandinog staništa, a nekoliko pandi je uginulo...Jedanaest godina kasnije, kineska vlada odlučila je da u njihovu čast stvori veliki nacionalni park. Ovaj nacionalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.