Japan: Radnici se vratili u Fukušimu

Izvor: Blic, 05.Maj.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Radnici se vratili u "Fukušimu"

Radnici japanske nuklearne elektrane "Fukušima" ušli u jednu od zgrada reaktora, prvi put otkad je nuklearka oštećena u razornom zemljotresu i cunamiju.

Međutim, iz nuklearke, koja je teško oštećena 11. marta, i dalje curi radioaktivni materijal. Tokijska elektroenergetska kompanija je navela da radnici treba da postave sistem za hlađenje u reaktor broj jedan radi filtriranja radioaktivnih čestica iz vazduha, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << javio je Bi-Bi-Si.

TEPCO je objasnio da iz reaktora najpre treba da bude uklonjen kontaminirani vazduh, posle čega će 12 radnika - po četvorica u 10-minutnim smenama - u zaštitnoj odeći i s maskama i filterima za vazduh, sprovesti cevi kojima će povezati zgradu reaktora s ventilatorom.

Radnici dosad nisu ulazili u reaktor zbog visokog nivoa radijacije - do 49 milisiverta na sat. Stanovništvo je evakuisano iz zone 20 kilometara oko nuklearke.

Povezane vesti: Obnova japanskih gradova mogla bi da potraje 10 godina Japan: Masovna potraga za nestalima Japan: Još se traga za 12.000 ljudi Sudbina Japana mogla bi da zadesi pacifičku obalu Amerike Snažan zemljotres u prefekturi Fukušima
Pogledaj vesti o: Zemljotres,   Zemljotres u Japanu,   Cunami u Japanu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.