Jak zemljotres tresao Balkan, epicentar u Hrvatskoj

Izvor: Prva.rs, 09.Dec.2016, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak zemljotres tresao Balkan, epicentar u Hrvatskoj

Na brojnim zgradama čuo se lom stakala, a u pojedinim stanovima, kao i u redakciji Slobodne Dalmacije, od siline podrhtavanja popucali su zidovi.
Učenici su pušteni s nastave, mobiteli i telefoni stručnih službi zvone na sve strane, svi proveravaju gde su u trenucima straha bili njihovi najmiliji, piše Slobodna.
Prema najnovijim informacijama, učenici osnovne škole ''Manuš'' nalaze se ispred ustanove, a roditelji masovno dolaze po njih. Prema rečima direktorke Marite Guć, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << se potres ne ponovi do 15 sati, nastava bi trebalo da bude održana prema planu.
Potres magnitude 4,7 po Rihteru u 13.58 sati zatresao je Hrvatsku, a osetio se i u susjednoj BiH.
Prema informacijama Evropsko-mediteranske geološke službe (EMSC) epicentar je bio u Jadranskom moru na dubini od 10 kilometara tri kilometra zapadno od Slatina na Čiovu, odnosno 11 kilometara od Splita.
"Kuvala sam rucak i u jednom trenutku sam čula jaku buku i kredenac se počeo tresti. Na jednom prozoru je puklo stakl", javila je zagrebačkom Jutarnjem listu jedna stanovnica naselja Ravne Njive u Splitu.
Građani s područja Dalmacije na društvenim mrežama pišu da se zemlja tresla, da je sve trajalo kratko, ali da je izazvalo paniku.
"U Splitu se potres osetio veoma snažno, kod nas u stanu su popadale sve stvari s polica", rekla je jedna stanovnica tog grada za portal Indeks.
"U životu se nisam ovako prepala potresa. Dakle, cela zgrada Upravnog suda u Splitu se zatresla kao grana na vetru", napisala je druga stanovnica Splita na svom Fejsbuk profilu.
"U City Center One osećaj je bio da će se sve urušiti, ko u filmu", napisao nam je takođe jedan građanin Splita.
Potres se osetio na Braču, Omišu, Makarskoj, Solinu, Šibeniku i Korčuli, javljaju čitaoci hrvatskih portala.
"Sedili smo u kući, ođednom je nastala velika buka, a nakon toga je pocelo da trese. Sve živo se treslo u kući, šest sekundi je trajalo i sve jače i jače iz sekunde u sekundu. Šok veliki", napisao je čitalac iz Solina.
Zemljotres širokih razmera se osetio i u BiH, a treslo se i u Sarajevu.
Republički seizmološki zavod Srbije objavio je najpre da su dva jaka potresa, od 5,0 i 5,1 Rihterove skale, pogodila danas popodne područje severozapadnog Balkana. Prema prvim podacima dostupnim na zvaničnoj stranici Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je registrovan na otvorenom moru, 16 kilometara jugozapadno od tog hrvatskog grada, preneo je klix.ba.
Izvor: tanjug
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.