Jak zemljotres pogodio Tokio

Izvor: B92, 25.Feb.2013, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jak zemljotres pogodio Tokio

Tokio -- Zemljotres koji je danas pogodio Japan ipak je slabiji nego što je u prvom trenutku objavljeno i imao je jačinu 5,7 stepeni Rihterove skale.

Prvobitno je bilo javljeno da je jačina zemljotresa 6,2 stepena o Rihteru. Ipak, opasnosti od cunamija nema, saopštili su seizmolozi.

Televizija NHK je objavila da nisu uočene nepravilnosti u nuklearnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << elektranama u blizini epicentra koji je bio severno od Tokija, gde su se zgrade tresle oko pola minuta.

Američki geološki zavod je saopštio da je epicentar zemljotresa bio 57 kilometara severno-severoistočno od Maebašija i oko 143 kilometra severno-severozapadno od Tokija, na dubini od devet kilometara ispod površine zemlje.

Takajuki Fukuda, predstavnik vatrogasne službe u gradu Niko, u prefekturi Točigi, blizu epicentra, rekao je za AFP da se zemljotres osetio i u tom popularnom turističkom centru.

"Zemljotres je trajao oko 10 sekundi. Ništa nije palo sa polica i nije popucalo staklo na prozorima. Nije bilo izveštaja o bilo kakvom požaru, a mi se spremamo da obiđemo grad", kazao je on.

Fukuda je dodao da se prema preliminarnim izveštajima, srušio jedan zid u gradu i da je tom prilikom povređen neprecizirani broj ljudi.

Televizija NHK je javila da je nekoliko vozova privremeno zaustavljeno, ali da su posle nekoliko ternutaka nastavili sa vožnjom.

Zemljotresi u Japanu predstavljaju uobičajenu pojavu i infrastruktura u zemlji je, uglavnom, prilagođena potresima koji bi u drugim, manje razvijenim zemljama napravili veliku štetu. Međutim snažan zemljotres jačine devet stepeni po Rihteru ispod mora u martu 2011. pokrenuo je ogromni cunami koji je razorio severoistočno priobalje Japana i odneo skoro 19.000 života.

On je izazvao i najveću nuklearnu katastrofu u svetu kada su talasi srušili sisteme za hlađenje u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jak zemljotres u Tokiju

Izvor: Vesti-online.com, 25.Feb.2013

Zemljotres magnitude 6,2 pogodio je danas Tokio, javile su agencije. ..Tokio opet na udaru zemljotresa.. ..Kako navodi dopisnik Frans presa, u glavnom gradu osetio se potres koji je trajao oko pola minuta i koji je "pomerao zgrade i nameštaj"... ..Prema podacima japanske meteorološke agencije, epicentar...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.