Izraelu stigla direktna pretnja? Spremni su da žestoko odgovore, preti im veliki zemljotres

Izvor: B92, 14.Okt.2023, 13:08

Izraelu stigla direktna pretnja? Spremni su da žestoko odgovore, preti im "veliki zemljotres"

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahian rekao je da su "naoružane grupe" u regionu "u potpunosti spremne" da odgovore na svaki potez Izraela.

On je upozorio da bi rat mogao da se proširi i na druge delove Bliskog istoka ako se Hezbolah uključi u bitku i da bi Izrael mogao da pogodi "veliki zemljotres".

Hosein Amirabdolahjan rekao je novinarima u Bejrutu da je libanska grupa Hezbolah uzela u obzir sve scenarije rata i da bi Izrael trebalo da prestane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa napadima na Gazu što je pre moguće.

Izrael smatra Hezbolah svojom najozbiljnijom neposrednom pretnjom, procenjujući da ima oko 150.000 raketa i projektila, uključujući precizno navođene rakete koje mogu pogoditi bilo gde u Izraelu.

Grupa, koja ima hiljade boraca prekaljenih u borbi koji su učestvovali u 12-godišnjem sukobu u Siriji, takođe ima različite vrste vojnih dronova.

Borci Hezbolaha bili su u punoj pripravnosti duž granica Libana sa Izraelom nakon napada militantne palestinske grupe Hamas prošle subote u kojem su poginule stotine izraelskih civila i vojnika.

Borci Hezbolaha bili su u punoj pripravnosti duž granica Libana sa Izraelom nakon napada militantne palestinske grupe Hamas prošle subote u kojem su poginule stotine izraelskih civila i vojnika.

Izraelska vojska je u subotu saopštila da je izraelski udar dronom duž granice sa Libanom ubio "ćeliju" koja je pokušavala da se infiltrira u Izrael. Hezbolah je u petak saopštio da su njegovi borci ispalili nekoliko raketa na četiri izraelska položaja duž granice.

Amirabdolahjan je rekao da se sastao sa liderom Hezbolaha Sajedom Hasanom Nasralahom, koji ga je obavestio o uslovima grupe u Libanu.

"Znam za scenarije koje je postavio Hezbolah", rekao je Amirabdolahian i dodao:

"Svaki korak koji otpor (Hezbolah) preduzme izazvaće ogroman zemljotres u cionističkom entitetu".

Podsećamo, iranski predsednik Ebrahim Raisi optužio je Izrael za "genocid nad Palestincima" i da će se Teheran koordinisati sa islamskim zemljama "što je pre moguće".

Iran je pozvao islamske i arapske zemlje da formiraju ujedinjeni front protiv Izraela, pošto je Zapad pojačao upozorenja da se ne iskorišćava nestabilna situacija i izaziva regionalni sukob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iranski ministar spoljnih poslova pozvao Izrael da prekine sa svojim napadom na Gazu

Izvor: Danas, 14.Okt.2023

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahian pozvao je danas Izrael da prekine sa svojim napadom na Gazu, upozorivši da bi rat mogao da se proširi na druge delove Bliskog istoka, pogotovo ukoliko se militantna grupa Hezbolah uključi u borbu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.