ISKAKALI KROZ PROZORE, BEŽALI BOSI IZ STANOVA! Nišlije prestravio zemljotres - Zgrade se ljuljale kao da su od kartona

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2023, 23:24

ISKAKALI KROZ PROZORE, BEŽALI BOSI IZ STANOVA! Nišlije prestravio zemljotres - Zgrade se ljuljale kao da su od kartona

U Istorijskom arhivu u Nišu čuva se sećanje na to kako su Nišlije doživele zemljotres koji je 4. marta 1977. godine u 20.23 časova pogodio Rumuniju.

Ostalo je zabeleženo da je epicentar zemljotresa jačine sedam stepeni Rihterove skale bi nedaleko od grada Vrančea, severno od Bukurešta i da je trajao oko jedan minut. U zemljotresu je u Rumuniji stradalo je oko 1.500 ljudi, a u susednoj Bugarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << još oko 120.

Niš je prošao bez većih posledica, žrtava nije bilo dok je povređenih bilo više desetina. Povrede su mahom bile posekotine i uganuća usled paničnog napuštanja višespratnica, a neki su stanove napuštali i kroz prozore pa su se tom prilikom posekli.

Prema pisanju niških medija,  dužina i jačina potresa izazvala je paniku kod Nišlija koji su bosonogi sa decom u naručju i pohrlili na ulice. Nišlije koje su se zatekle u kafanama i u samoposlugama robnih kuća u strahu su počeli da beže na ulice, a iza njih je ostajala gomila polomljenog stakla i oštećeni inventar. Mnogi su krenuli da beže iz grada automobila zbog čega su se na izlaznim saobraćajnicama i pumpama stvarale gužve, što je dodatno stvaralo paniku.

Mnoge Nišlije, naročito iz visokih zgrada na nekadašnjem Bulevaru Lenjina (sada Bulevaru Nemanjića)  provele su noć van grada, kod prijatelja ili u svojim automobilima u parkovima.

Za nekoliko minuta, ulice su bile krcate ljudima, a najdramatičnije je bilo na Bulevaru Lenjina gde se za par minuta na ulicama našlo preko 5.000 građana. U mraku, bez struje, posmatrali su zgrade kako se ljuljaju "kao da su od kartona“. Jedan od građana Niša, Slobodan Ilić opisao je trenutke potresa.

- Gledao sam televiziju kada je sve oko nas počelo da igra. Cveće u saksijama počelo je da skakuće kao da je oživelo. Odmah sam dohvatio decu i istrčao na ulicu.

Nedugo posle potresa Štab civilne zaštite opštine Niš aktivirao je Štabove civilne zaštite u mesnim zajednicama čiji je zadatak bio da pomognu građanima i spreče paniku. Opštinski štab civilne zaštite je saopštio da je “prijavljeno oštećenje solitera u ulici Braće Tasković, u sobama bolnice za plućne bolesti u Кnez Selu i da je polomljen luster u robnoj kući u Pobedinoj ulici“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.